POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Microsoft pregovara da uloži 10 milijardi dolara u kompaniju koja je vlasnik ChatGPT-a

Microsoft je u pregovorima da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, koji će firmu sa sedištem u San Francisku proceniti na 29 milijardi dolara, izvestio je Semafor u ponedeljak, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Finansiranje uključuje i druge VC-jeve, a dokumenti o poslovanju poslani su potencijalnim investitorima poslednjih nedelja, sa ciljem da se krug zatvori do kraja 2023. godine, navodi se u izveštaju.

Iz kompanije Microsoft odbili su da da komentarišu ovu novost, dok OpenAI nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Ovo je usledilo nakon izveštaja Wall Street Journal-a u kome se navodi da je OpenAI u pregovorima o prodaji postojećih akcija po proceni od oko 29 milijardi dolara, pri čemu fondovi za investiranje kao što su Thrive Capital i Founders Fund kupuju akcije od postojećih akcionara.

OpenAI, koji su osnovali Teslin izvršni direktor Elon Musk i investitor Sem Altman, učinili su ChatGPT chat bot dostupnim za besplatno javno testiranje od 30. novembra.
Chatbot je softverska aplikacija dizajnirana da oponaša razgovor nalik ljudima zasnovan na upitima korisnika.

U izveštaju Semafor-a se navodi da su uslovi finansiranja uključivali da Microsoft dobija 75% profita OpenAI-a dok ne nadoknadi početnu investiciju kada OpenAI odluči kako da monetizuje ChatGPT i druge proizvode kao što je alat za kreiranje slika Dall-E.

Kada bi dostigao taj prag, Microsoft bi imao 49% udela u OpenAI-u, dok bi drugi investitori mogli kupiti još 49%, a neprofitna matična organizacija OpenAI-a ostalih 2%, navodi se u izveštaju, bez pojašnjenja koji će biti ulozi dok Microsoft ne dobije svoj novac nazad.

Microsoft, koji je uložio milijardu dolara u OpenAI 2019. godine, radio je na pokretanju verzije svog pretraživača Bing koristeći AI koji stoji iza ChatGPT-a.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter