Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Mikron upozorenje; Inflacija Evrozone; Celsius i dalje zamrznut – šta pomera tržište

Tromesečne smernice kompanije Micron su signalizirale kraj vremena ekspanzije za proizvođače čipova. ISM-ovo istraživanje proizvodnje za jun je trebalo da bude. Inflacija u evrozoni podigla je prethodna očekivanja na novi rekord, stavljajući novi pritisak na Evropsku centralnu banku da učini više – i brže – da je obori. Očekuje se da će dionice biti malo niže nakon najgoreg prvog polugodišta u 52 godine. FTX je spreman da kupi problematičnog kripto zajmodavca BlockFi (ali ne i Celzius, koji bi mogao biti spasen), a cene nafte su se oporavile od gubitaka u četvrtak jer su osnove ostale čvrste.

  1. Micron izgledi zastrašuju proizvođače čipova

Bilo je to sjajnih nekoliko godina za proizvođače čipova, ali bum se možda bliži kraju. Akcije Micron Technologije (NASDAQ:MU) pale su za preko 5% u pretprodajnom trgovanju, nakon što je prognozirao značajan pad prodaje u tekućem kvartalu i rekao da će u skladu s tim „umanjiti“ rast proizvodnje.

„Okruženje industrijske potražnje je oslabilo“, rekao je izvršni direktor Sanjai Mehrotra. Nedavno istraživanje je pokazalo da će isporuke računara pasti za skoro 10% ove godine, dok se očekuje da će isporuke pametnih telefona pasti za skoro 6%. Američki podaci o ličnoj potrošnji od četvrtka pokazali su pad svih kategorija trajne robe, od automobila do elektronike.

Ova vest je preko noći povukla niz drugih imena poluprovodnika, pri čemu je Samsung (KS:005930) pao za 1,4% u Seulu, a Infineon (ETR:IFXGn) za 2,2% u Evropi, dok je ASML (AS:ASML) pao za 2,7%.

  1. CPI u evrozoni skočio na novi rekordni nivo, ali PMI iznenađuje naviše

Inflacija u evrozoni je porasla na novi maksimum od 8,6%, ispred očekivanja i dodatnog pritiska na Evropsku centralnu banku da ubrza tempo pooštravanja monetarne politike.

To je bilo uprkos smanjenju poreza koji je doveo do nižih cena goriva u Nemačkoj i nekim drugim članicama evrozone prošlog meseca. Banka se već gotovo obavezala na povećanje kamatnih stopa za 25 baznih poena ovog meseca, uprkos glasnoj manjini kreatora politike koja poziva na drastičnije mere.

Napominjemo da je proizvodni sektor u regionu nastavio da se širi u junu, a aktivnost je usporila manje nego što se očekivalo. Teža vremena su, međutim, pred nama, sa rizikom od potpunog zaustavljanja izvoza ruskog gasa koji preti da primora zemlje da uvedu racionalizaciju. Gaspromove (MCX:GAZP) akcije pale su u četvrtak u Moskvi za preko 30 odsto nakon što je kompanija rekla da neće isplatiti dividende, što je izgledalo kao priprema za iznenadni prekid plaćanja kupaca.

  1. Američke akcije bi trebalo da otvore pad nakon najgoreg prvog polugodišta u poslednjih 50 godina

Američke berze su u četvrtak završile svoje najgore prvo poluvreme u 52 godine i spremaju se da produže gubitke na otvorenom.
Kalendar podataka kasnije vodi mesečno istraživanje proizvodnje Instituta za upravljanje snabdevanjem, za koje se očekuje da će pokazati umereno usporavanje rasta od maja.

Čini se da će rezultati kompanije Micron staviti pod pritisak zalihe poluprovodnika, iako su potezi pre tržišta do sada bili skromni. Komunalne usluge će takođe ostati u centru pažnje dok tržište razmatra važnost toga što je Vrhovni sud u četvrtak obustavio rad agencije za zaštitu životne sredine. U polu-povezanim vestima, Nemački inženjerski gigant Siemens (ETR:SIEGn) najavio je otpis svog udela od 3 milijarde dolara u svojoj jedinici Siemens Energi zbog spiralnih gubitaka u proizvođaču turbina.

  1. Celsius Netvork traži restrukturiranje duga pošto FTX navodno propušta priliku za spasavanje

Celsius Netvorks, kripto investiciona platforma koja je suspendovala povlačenje klijenata pre 19 dana zbog „ekstremnih tržišnih uslova“, rekla je da radi na restrukturiranju duga i razmatra „strateške transakcije“ dok pokušava da zaštiti svoju imovinu.

Nije komentarisao izveštaj The Block-a u četvrtak da je FTX odlučio da ga ne kupi nakon što je otkrio rupu od 2 milijarde dolara u svom bilansu.

FTX je, međutim, na ivici da kupi BlockFi, još jednu problematičnu platformu, za samo 25 miliona dolara, dve nedelje nakon što je sa njim dogovorio kredit od 250 miliona dolara. Izvršni direktor BlockFi-ja Zac Prince porekao je cenu, ali je rekao da će uskoro biti više vesti.

  1. Nafta se oporavlja dok Indija uvodi izvozne carine

Cene sirove nafte su porasle nakon što su izvještaji koji se pozivaju na američke zvaničnike doveli u sumnju brz povratak iranske sirove nafte na tržište. Čini se da su razgovori u Dohi koji imaju za cilj oživljavanje sporazuma UN o neširenju oružja iz 2015. godine prošli loše. Pored toga, najveći libijski izvozni terminali ostaju pod ograničenjima više sile, koja čvrsto ograničavaju proizvodnju iz Severne Afrike.

Indija je preko noći uvela nove izvozne carine na benzin i dizel u nastojanju da zadrži više goriva u zemlji i stavi poklopac na domaće cene. Takve mere obično dovode do viših cena u ostatku regiona. Zemlja je takođe uvela porez na neočekivani prihod za proizvođače nafte.

Izvor: Investing

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter