POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta oslabila 4% zbog Rusije i zabrinutosti šta će FED uraditi

Koliko god da je drama oko gornje granice američkog duga izazivala anksioznost, ona je izbledela sa radara trgovaca naftom nakon dogovora koji je postignut između Bele kuće i rivalskih republikanaca.

Cene sirove nafte pale su u utorak za 4% usled rastućih spekulacija da će Federalne rezerve podići stope po jedanaesti put u 16 ​​meseci kada se sastanu kreatori politike 14. juna. Najveći signal za akciju centralne banke biće podaci o zapošljavanju u SAD za maj, koji bi trebalo da izađu u petak. Ako rast platnih spiskova bude veći od očekivanog, to primorava FED da nastavi sa podizanjem stopa.

Uoči akcije FED-a biće sastanak OPEC+ 4. juna, koji okuplja 13-članu Organizaciju zemalja izvoznica nafte, sa 10 drugih proizvođača nafte kojima upravlja Rusija. Izveštaji medija tokom prošle sedmice doveli su do ideje da će saudijska pretnja daljim smanjenjem proizvodnje biti poništena nemogućnošću Rusije da se pridržava obećanih rezova.

Wall Street Journal, u članku za vikend, navodi da tenzije rastu između Saudijske Arabije i Rusije dok Moskva nastavlja da pumpa ogromne količine jeftinije sirove nafte na tržište što podriva napore Rijada da poveća cene ovog energenta.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter