POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta pada usred šanse za povećanje snabdevanja Iranom nuklearnim sporazumom

Nafta je u utorak oslabila za 1 dolar po barelu, približavajući se višemesečnom najnižem nivou prošle nedelje, pod pritiskom najnovijeg napretka u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji bi na kraju omogućio Teheranu da poveća izvoz na skučenom tržištu.

Evropska unija je u ponedeljak predložila „konačan“ tekst za oživljavanje sporazuma.
Visoki zvaničnik EU rekao je da se konačna odluka o predlogu, za koji je potrebno odobrenje SAD i Irana, očekuje u roku od “vrlo, vrlo nekoliko nedelja”.

Nafta Brent oslabila je 1,34 dolara, ili 1,4%, na 95,31 dolara za barel.
Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) oslabila je 1,25 dolara, ili 1,4%, na 89,51 dolara.

„Nisam siguran da se trgovci posebno nadaju s obzirom na to koliko je vremena potrebno da se dođe do ove tačke i dok navodno još uvek postoje sporne tačke“, rekao je Kreg Erlam iz brokerske kuće OANDA.

Prošli su meseci bez dogovora u pregovorima. Ipak, sporazum bi mogao omogućiti značajno povećanje ponude jer je, prema podacima tragača tankera, iranski izvoz nafte trenutno manji za najmanje milion barela dnevno nego 2018. godine, kada su tadašnje SAD.
Tadašnji predsednik Donald Tramp povukao se iz nuklearnog sporazuma.

Početkom godine, cene nafte su skočile jer su se povećale zabrinutosti oko snabdevanja kao rezultat ruske operacije u Ukrajini.
Brent nafta je u martu dostigla najviši nivo od 139 dolara blizu svih vremena. Od tada su porasle brige o usporavanju privrede.

Upozorenje Banke Engleske u četvrtak o produženom padu povećalo je zabrinutost zbog smanjenja potrošnje goriva, a Brent je u petak pao na samo 92,78 dolara, što je najniži nivo od februara.

U drugom znaku medveda, kineski uvoz sirove nafte u julu je pao za 9,5% u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su carinski podaci. Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte.

U obzir dolazi najnoviji krug nedeljnih izveštaja o snabdevanju naftom u SAD, prvo od Američkog instituta za naftu. Analitičari očekuju mali pad zaliha sirove nafte za 400.000 barela. [EIA/S]

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter