POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta pada zbog ublažavanja geopolitičkih tenzija

Nafta je u četvrtak produžila pad pošto su geopolitičke tenzije blago popustili, a sve veći broj slučajeva COVID-19 u Kini povećao je zabrinutost zbog potražnje u najvećem svetskom uvozniku sirove nafte.

Poljska i NATO su u sredu saopštili da je projektil koji se srušio u Poljskoj, članici NATO-a, verovatno lutalica koju je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ne ruski udar, ublažavajući strah od prelivanja rata između Rusije i Ukrajine preko granice.

„Izgleda da ne vidimo trenutnu eskalaciju od strane Rusa i to je provizorno uklonilo neke od kratkoročnih rizika u snabdevanju“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA-i.

Nafta Brent je pojeftinila za 1,48 dolara, ili 1,6%, na 91,38 dolara za barel do 13:10 GMT.
Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) oslabila je 1,71 dolara, ili 2%, na 83,88 dolara.

Zabrinutost zbog slabe tražnje u Kini takođe je opteretila tržište nakon što je ta zemlja prijavila porast dnevnih infekcija COVID-19.

Kineske rafinerije zatražile su smanjenje obima saudijske nafte u decembru, preneo je Rojters, a takođe usporavaju kupovinu ruske sirove nafte.

„Borba kineske potrošnje oličena je u smanjenju domaćih potreba za ruskom i saudijskom sirovom naftom“, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM.

Iako je broj slučajeva COVID-a u Kini mali u poređenju sa ostatkom sveta, ona održava stroge politike za suzbijanje izbijanja pre nego što se šire, smanjujući potražnju za gorivom.

Nafta je dobila određenu podršku zvaničnih podataka da su američke zalihe sirove nafte pale za više od očekivanih 5 miliona barela u poslednjoj sedmici. [EIA/S]

Snabdevanje se takođe pooštrava u novembru pošto OPEC i njegovi saveznici, poznati kao OPEC+, primenjuju svoje najnovije kontrole proizvodnje kako bi podržali tržište.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter