POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta porasla, rublja pala nakon neizvesnosti u Rusiji!

Na tržištu je cena nafte blago porasla u ponedeljak, dok je rublja oslabila zbog neuspelog pokušaja pobune ruskih plaćenika tokom vikenda, što je izazvalo pitanja o stabilnosti Rusije i snabdevanju sirovom naftom. Međutim, investitori su ostali oprezni u donošenju daljih zaključaka.

Fjučersi na severnom moru (Brent) su porasli za 0,2% na 74,02 dolara po barelu, nakon što su prethodno dostigli 74,80 dolara. Rublja je pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci u ranim jutarnjim časovima u Moskvi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez Japana, pao je na najniži nivo u poslednje tri nedelje, jer su manji padovi u Kini, Tajvanu i Australiji nadmašili manje dobitke u Južnoj Koreji.

Japanski indeks Nikkei je blago pao za 0,1%. Japanska valuta jen, koja je već bila pod pritiskom, neznatno je ojačala zbog naznaka o mogućem intervencionizmu vlade kako bi je podržala, kao i nakon izveštaja koji pokazuje da je jedan odbor centralne banke pozvao na ranu reviziju kontrole prinosa na obveznice.

Evropski fjučersi su porasli za 0,3%, fjučersi S&P 500 su porasli za 0,2%, dok su fjučersi FTSE indeksa pali 0,6%.

Ruski plaćenici su izvršili kratkotrajnu pobunu u subotu, zauzeli južni grad Rostov i zaputili se ka Moskvi tražeći smenu ruskih vojnih komandanata koji su odgovorni za rat u Ukrajini.

Privatna vojska Wagner se potom povukla nakon postizanja dogovora koji garantuje njihovu bezbednost i prolazak njihovog vođe, Jevgenija Prigožina, u Belorusiju.

Posledice za rat u Ukrajini nisu bile jasne, iako je izazov autoritetu ruskog predsednika Vladimira Putina bio najozbiljniji u njegovih nekoliko decenija vođstva.

“Ne verujem da tržište može da shvati posledice”, rekao je Rej Atrel, šef strategije deviznog tržišta u Nacionalnoj banci Australije u Sidneju.

Analitičari u RBC Capital Markets-u su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti uvođenja vojnog zakona u Rusiji i njegovog uticaja na radnu snagu u lukama i postrojenjima za proizvodnju nafte.

Cena zlata, koja je dostigla najniži nivo u poslednja tri meseca u petak, porasla je za 0,2% na 1.925 dolara po unci. 

“Ovaj puč… je otkrio pukotine i slabosti koje sada ne mogu biti zanemarene”, rekao je Mizuho ekonomista Vishnu Varathan.

“To nesumnjivo pojačava globalne geopolitičke rizike.”

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter