POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta raste dok komentari Saudijske Arabije povećavaju zabrinutost zbog recesije

Nafta je porasla u utorak nakon što je najveći izvoznik Saudijska Arabija rekao da OPEC+ ostaje pri smanjenju proizvodnje i da bi mogao da preduzme dalje korake da uravnoteži tržište, nadmašujući brige oko globalne recesije i zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva COVID-19 u Kini.

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, takođe je u ponedeljak citirala državna novinska agencija SPA da je demantovao izveštaj WallStreet Journal-a u kojem se navodi da OPEK razmatra povećanje proizvodnje i da su cene pale za više od 5%.

Brent nafta je porasla za 37 centi, ili 0,4%, na 87,82 dolara.
Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla je za 46 centi, ili 0,6%, na 80,50 dolara.

„Cene sirove nafte pokušavaju da povrate svoje gubitke“, rekao je analitičar kompanije Avatrade Naeem Aslam. „To što je Saudijska Arabija demantovala da je bilo razgovora o povećanju snabdevanja naftom sa OPEK-om i njenim saveznicima, danas je podržalo tržište.

Ujedinjeni Arapski Emirati, još jedan veliki proizvođač OPEC-a, negirali su da vode pregovore o promeni najnovijeg sporazuma OPEC+, dok je Kuvajt rekao da nema razgovora o povećanju proizvodnje.

OPEC, Rusija i drugi saveznici, poznati kao OPEC+, sastaju se 4. decembra, dan pre početka evropskih mera i mera G7 u znak odmazde za rusku invaziju na Ukrajinu, koja bi mogla da podrži tržište.

5. decembra bi trebala da počne zabrana Evropske unije na uvoz ruske sirove nafte, kao i plan G7 koji će omogućiti pružaocima usluga transporta da pomognu u izvozu ruske nafte, ali samo po prinudno niskim cenama.

„Kritični rizik za politiku ograničavanja cena je potencijal za rusku odmazdu, koja bi ovo pretvorila u dodatni bikovski šok za tržište nafte“, rekao je u izveštaju Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management.

Zabrinutost zbog potražnje za naftom, suočena sa povećanjem kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi i strogim kineskim politikama zatvaranja COVID-a, ograničila je rast.

Peking je u utorak zatvorio parkove, tržne centre i muzeje, a više kineskih gradova nastavilo je masovno testiranje na COVID.
Kineska prestonica upozorila je u ponedeljak da se suočava sa najtežim izazovom pandemije i pooštrila pravila za ulazak u grad.

Kasnije će u fokusu biti najnoviji nedeljni snimci snabdevanja u Sjedinjenim Državama, za koje se očekuje da će pokazati da su zalihe sirove nafte pale za 2,2 miliona barela.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter