POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nafta, zlato i ostali metali na putu ka nedeljnom gubitku

Nafta je u petak oslabila četvrtu sesiju zaredom, na putu do najvećeg nedeljnog gubitka u poslednjih pet nedelja, zbog zabrinutosti da će naglo povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama uticati na tražnju za gorivom.
Brent fjučers ugovor na naftu je pao za 63 centa, ili 0,8%, na 80,96 dolara po barelu. Američka nafta WTI oslabila je 69 centi, ili 0,9%, na 75,03 dolara.

Cene zlata su bile stabilne na 1.830,06 dolara po unci, dok su fjučersi zlata ostali na 1.835,25 dolara za uncu. Oba instrumenta su porasla oko 0,9% u četvrtak.
Cena zlata je i dalje u padu na nedeljnom nivou za oko 2%, nakon što je predsednik Fed-a Džerom Pauel upozorio da će kamatne stope u SAD verovatno porasti iznad tržišnih očekivanja, s obzirom na nedavnu snagu inflacije i tržišta rada.

Ostali plemeniti metali su u petak porasli, a fjučersi na platinu i srebro su napredovali za oko 0,1% svaki. Međutim, oba metala su i dalje na putu ka oštrim nedeljnim gubicima.

Među industrijskim metalima, cene bakra su porasle u petak, ali su takođe na putu nedeljnog gubitka, pošto su slabi kineski ekonomski podaci doprineli zabrinutosti zbog rasta kamatnih stopa.

Fjučersi na bakar su porasli za 0,1% na 4,0113 dolara, a očekuje se da će izgubiti 1,4% ove nedelje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter