POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

NBS stopirala dalje podizanje kamatnih stopa na stambene kredite!

NBS (Narodna banka Srbije) je na svojoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora donela odluku koja se tiče stambenih kredita odobrenih fizičkim licima. Odlukom je privremeno ograničena kamatna stopa za dužnike koji koriste prvi stambeni kredit sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji iznos ne prelazi 200.000 evra. Ovo ograničenje će biti na snazi tokom narednih 15 meseci, počevši od oktobarske rate. Bankama neće biti dozvoljeno da naplaćuju dodatnu kamatu usled primene ove odluke.

Za stambene kredite koji su odobreni do 30. jula 2022. godine, nominalna kamatna stopa ne sme preći 4,08 odsto. Ovo znači da će rata ovim dužnicima biti smanjena za iznos od 10 do više od 25 odsto.

Da bismo ilustrovali efekte ovih promena, evo primera za stambeni kredit odobren 1. decembra 2021. godine u iznosu od 100.000 evra sa nominalnom kamatnom stopom od 6M EURIBOR+3 odsto, na period otplate od 25 godina. Nakon primene ograničenja nominalne kamatne stope na 4,08 odsto, rata će biti značajno smanjena.

Za stambene kredite koji su odobreni nakon 31. jula 2022. godine, a čija je inicijalna kamatna stopa viša od 4,08 odsto, korisnici će i dalje plaćati umanjene rate kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate zaključno sa decembrom 2024. godine. Ovo znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rata kredita, čak i ako dođe do daljeg rasta euribora.

Važno je napomenuti da je kamatna stopa ograničena samo u pogledu njenog eventualnog rasta, a banke su obavezne da prilagode visinu rate u slučaju da dođe do smanjenja promenljivih kamatnih stopa, u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter