POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nekretnine osnivača Zare, Amancio Ortege vredne 15,5 milijardi dolara 2021

Amancio Ortega, osnivač i najveći akcionar modne kompanije Inditex i španski milijarder, najavio je u četvrtak da će tržišna vrednost njegovih nekretnina porasti za više od milijardu evra na 15,2 milijarde evra (15,53 milijarde dolara). u 2021.

Finansijski fond porodice Ortega, Pontegadea, poseduje 59,29% Inditeksa i zaduženo je za nadgledanje portfelja nekretnina koji uključuje strukture u Njujorku, Torontu, Londonu i srcu Madrida.
Portfolio nekretnina na kraju 2020. godine imao je vrednost od 14,08 milijardi evra.

U 2021. godini, Pontegadea je prijavila neto profit od 1,60 milijardi evra, u odnosu na 666 miliona evra u 2020, uglavnom zbog Inditekovih isplata, koje su se povećale kako su Zarina ograničenja pandemije ukinuta.

Iako je poslednjih godina njegova holding kompanija stekla investicije u energetske poslove, Ortega se prvenstveno koncentrisao na ulaganje u nekretnine.

Sa 5 odsto interesa, Pontegadea je ove godine postala najveći privatni investitor u španskom operateru električne mreže Red Electrica.
Takođe je kupio 12% udela u portugalskoj energetskoj kompaniji i 49% udela u vetroparku koji vodi Repsol, španska energetska kompanija.

Prema porodičnoj kancelariji, finansijski rezultati Pontegadee za 2021. uključivali su profit od prodaje Telxius-ovog odeljenja tornjeva u januaru 2021. American Tower-u .
U prošlosti, Ortega je imao 30% udela u kompaniji Telxius.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter