Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Nemačka aktivira gasni alarm

Nemačka je u četvrtak pokrenula „fazu alarma“ svog plana za hitne slučajeve gasa kao odgovor na pad Ruskih zaliha, ali nije dozvolila komunalnim preduzećima da prebace rastuće troškove energije na kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Ova mera je najnovija eskalacija sukoba između Evrope i Moskve od rata koja je razotkrila zavisnost bloka od Ruskog gasa i izazvala mahnitu potragu za alternativnim izvorima energije.

Ovaj korak je uglavnom simboličan signal kompanijama i domaćinstvima, ali označava veliki pomak za Nemačku, koja je gajila snažne energetske veze sa Moskvom još od hladnog rata.

Manji dotoci gasa izazvali su ove sedmice upozorenja da bi Nemačka mogla pasti u recesiju ako se ruske isporuke potpuno obustave. Istraživanje održano u četvrtak pokazalo je da privreda gubi zamah u drugom kvartalu.

Rusija je poricala da su rezovi u snabdevanju namerno, a državni snabdevač Gasprom (MCX:GAZP) okrivljuje kašnjenje u vraćanju servisirane opreme izazvano sankcijama Zapada. Kremlj je u četvrtak saopštio da Rusija “strogo ispunjava sve svoje obaveze” prema Evropi.

Berlin će obezbediti kreditnu liniju od 15 milijardi evra (15,76 milijardi dolara) za popunjavanje skladišta gasa i lansiranje modela aukcije gasa ovog leta kako bi podstakao industrijske korisnike da štede gas.

Druga “faza alarma” trostepenog plana za vanredne situacije znači da vlasti vide visok rizik od dugoročne nestašice snabdevanja. Uključuje klauzulu koja omogućava komunalnim preduzećima da odmah prenesu visoke cene na industriju i domaćinstva.

Ako ovaj minus postane toliko veliki da kompanije više ne mogu da izdrže i padnu, čitavo tržište preti da padne u jednom trenutku – tako da može doći do efekta Lehman Brothersa u energetskom sistemu.

Lokalno udruženje komunalnih preduzeća zatražilo je od vlade da zaštiti potrošače subvencijama ili rizikuje da komunalna preduzeća propadnu zbog toga što maloprodajni korisnici sa niskim primanjima ne plaćaju.

Prelazak na fazu 2 bio je očekivan pošto je Gazprom prošle nedelje smanjio protok gasovoda Severni tok 1 preko Baltičkog mora na samo 40 odsto kapaciteta.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da je Nemačka uvezla 22 odsto manje prirodnog gasa u prva četiri meseca 2022, ali je cena porasla za 170 odsto u istom periodu.

Suočena sa opadanjem isporuka glavnog snabdevača Rusije, Nemačka je od kraja marta bila u fazi 1, koja uključuje strožije praćenje dnevnih tokova i fokus na punjenje skladišta gasa.

Rizik od potpunog obustavljanja

U drugoj fazi, tržište je i dalje u stanju da funkcioniše bez potrebe za državnom intervencijom koja bi počela u poslednjoj hitnoj fazi.
Severni tok 1 bi trebalo da bude podvrgnut održavanju od 11. do 21. jula kada će tokovi prestati.

Rusija bi mogla u potpunosti da preseče gas Evropi kako bi ojačala svoju političku polugu, upozorio je u sredu šef Međunarodne energetske agencije (IEA), pozivajući Evropu da se odmah pripremi.
Tokovi ruskog gasa u Evropu preko Severnog toka 1 i kroz Ukrajinu u četvrtak su bili stabilni, dok su povratni tokovi na gasovodu Jamal porasli.

Holandske veleprodajne cene gasa, evropski standard, porasle su u četvrtak za čak 8%.
Nekoliko zemalja je navelo mere da se izdrži smanjenje snabdevanja i spreči zimska nestašica energenata i skok inflacije koji bi mogao da testira rešenost Evrope da zadrži sankcije Rusiji.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter