POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Netflix proslavlja, Teslina zarada, Putinovo obećanje – Šta pokreće tržište

Zarada Netflik-a bolja od očekivane omogućava akcijama da produže svoje dobitke nakon skoka od utorka. Teslina zarada posle zvona može pokazati koliki je zamah rali na medveđem tržištu. Vladimir Putin kaže da će Rusija nastaviti da ispumpava gas u Evropu, ali cene ipak rastu. Italijanske akcije i obveznice dobijaju dok Mario Dragi kaže da je voljan da ostane na mestu premijera, iako je pretnja ostavkom i dalje prisutna ako pročitate između redova njegovog govora Senatu ranije. A pad podataka o tržištu nekretnina u SAD nastavlja se sa nedeljnim prijavama za hipoteku i što će verovatno biti peti uzastopni pad u prodaji postojećih kuća. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u sredu, 20. jula.

  1. Netflix nudi olakšanje

Akcije Netflix-a (NASDAQ:NFLX) su skočile za 7% u trgovanju pre tržišta nakon predviđanja povratka na rast pretplatnika u tekućem kvartalu.

Gigant za strimovanje je prijavio drugi kvartalni pad broja pretplatnika u drugom kvartalu, pošto su povećana konkurencija i pobuna kupaca zbog dva povećanja cena u roku od sedam meseci doveli do otkazivanja, posebno u Severnoj Americi. Pokušava da smanji troškove pretplate uvođenjem jeftinije verzije, u partnerstvu sa Microsoft-om (NASDAQ:MSFT), koja će sadržati oglašavanje.

Međutim, padovi nisu bilo ni približno tako loše kao što se očekivalo, a reakcija akcija je u oštroj suprotnosti sa padovima od 20%+ koji su usledili nakon poslednja dva izveštaja. Pošto je deceniju bila odličan primer preuveličanog vrednovanja akcija koje se bave tehnologijom/rastom, kompanija sada trguje sa gotovo jeftinom zaradom koja je 16 puta manja.

tv 5571609 1280
Netflix proslavlja, Teslina zarada, Putinovo obećanje – Šta pokreće tržište 2
  1. Teslina zarada pokazuje uticaj kineske blokade

Što se tiče naduvanih procena – Tesla (NASDAQ:TSLA) izveštava o svojoj kvartalnoj zaradi nakon zvona i moraće da se izjasni o uticaju gašenja svoje fabrike u Šangaju, kao i da pruži više detalja o svojim fabrikama u Austinu i Berlinu, gde se izvršni direktor Elon Musk požalio na visoke troškove povećanja.

Analitičari predviđaju rast prihoda od 38% na 16,52 milijarde dolara, malo iza rasta od 50% i više koji Musk cilja ove godine, dok se zarada po akciji očekuje porastom od 28% na 1,86 dolara po akciji. Marže će biti pod posebno oštrim fokusom nakon skoka cena metala za baterije u poslednjih šest meseci.

Ostale kompanije koje će izvestiti u sredu uključuju proizvođače čipovaASML (AS:ASML), koji je prepolovio svoju prognozu rasta prodaje na samo 10% za ovu godinu. Abbott Labs (NYSE:ABT) i Biogen (NASDAQ:BIIB) su najbolji izveštaji iz medicine, dok će Kinder Morgan (NYSE:KMI) i CSKS (NASDAQ:CSKS) pružiti uvid u tržište transporta nafte. Baker Hughes (NASDAQ:BKR) i United Airlines (NASDAQ:UAL) ponudiće dve strane priče o rastućoj ceni nafte.

  1. Akcije produžavaju dobitke; postojeće prijave za prodaju nekretnina i hipoteku dospele

Američke berze treba da produže svoje dobitke, nakon što su u utorak zabeležile najveći jednodnevni rast u poslednja tri meseca. Porast je počeo jer je sezona zarada koja se još uvek odvija sugerisala da je dovoljno loših vesti za sada uračunato u izglede za profit.

Kalendar ekonomskih podataka je relativno lagan, iako se stabilan tok podataka o stambenom sektoru nastavlja sa nedeljnim brojevima o aplikacijama za hipoteku i stopama u 7 ujutro po istočnom vremenu i postojećim podacima o prodaji kuća za jun postavljenim za peti uzastopni mesečni pad u 10 ujutro po istočnom vremenu.

U drugim vestima, Keti Vud je zatvorila svoj ARK ETF (NYSE:CTRU) – svoje prvo zatvaranje fonda otkako je otvorila ARK 2014. Njen vodeći ARK Innovation ETF (NYSE:ARKK) je nedavno pokazao znake dna nakon što je izgubio preko dva- trećine svoje vrednosti u odnosu na vrhunac iz 2021.

  1. Italijanska tržišta navijaju dok Dragi ublažava pretnju prevremenim izborima

Proslavljene italijanske obveznice pošto je premijer Mario Dragi otklonio pretnju prevremenim izborima – barem za sada.

Dragi je rekao italijanskom Senatu da je spreman da ostane premijer, ukazujući na kontinuirani visok nivo podrške kako stanovništva tako i zvaničnika. Iako je apelovao na populistički Pokret 5 zvezda da se ponovo pridruži koaliciji i izrazio sopstvenu spremnost da obnovi koalicioni sporazum, nije eksplicitno odustao od pretnje da će odustati ako ne bude igrao.

Italijanski 10-godišnji prinosi su pali za čak 14 baznih poena pre nego što su se malo povukli, dok je FTSE MIB ostvario rast od 0,2%.

  1. Putin kaže da će Rusija nastaviti da isporučuje gas nakon održavanja Severnog toka – samo što postoji “ali”

Predsednik Vladimir Putin je nagovestio da će Rusija obnoviti neke tokove gasa kroz gasovod Severni tok na kraju njegovog planiranog perioda održavanja ove nedelje.

Putin je, međutim, nastavio sa pritiskom na evropske vlade, rekavši da bi isporuke mogle biti ograničene na 20% ugovorenog obima ako se neophodna oprema za kompresiju ne vrati nakon sopstvenog održavanja. Evropske vlade su već odbacile Gaspromove tvrdnje o tehničkim ograničenjima kao neiskrene i neosnovane, s obzirom na dostupnost alternativnih izvoznih ruta.

Referentne evropske fjučerse prirodnog gasa porasle su za 5,8 odsto nakon što su Putinove reči prvobitno preskočile sa previše entuzijazma u utorak. U prilog cenama bio je i izveštaj da bi Uniper (ETR:UN01) mogao da dobije još jednu kreditnu liniju od državnih nemačkih banaka za nastavak kupovine gasa na spot tržištu, kao i drugi izveštaji koji sugerišu da bi Berlin mogao da dozvoli da počne da podiže cene za kupce.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter