Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

NFT – TOKENI KOJI SU ZALUDELI SVET

NFT je skraćenica za token koji se ne može zameniti, te je otuda i dobio ime (Non Fungibile Token). Zamenljiva imovina su stvari koje su zamenljive u komercijalne svrhe jer imaju identična svojstva. Nafta, akcije, zlato, dolarske novčanice, jednake su vrednosti i mogu se trgovati ili razmenjivati jedni za druge. Nasuprot tome, „nezamenljivo“ s e odnosi na nešto jedinstveno što se ne može zameniti nečim drugim. Poput na primer dijamanata. Svaki je originalan, jedinstven i unikatan.
Upravo ove tri karakteristike čine suštinu svakog NFT-a.

NFT kao jedinstvena virtuelna valuta može poprimiti oblik slika, filmova, muzike ili bilo koje druge vrste digitalne produkcije. Ovaj jedinstveni komad digitalnog sadržaja možete kupiti, čuvati ili prodati. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vednosti i kao provjerljivi dokaz vlasništva. NFT može biti slika, video na Youtubu, crtež haljine, coaching predavanje, stih neke pesme ili nešto sasvim drugo. Ovaj tekst može biti NFT. U suštini, možete napraviti NFT od skoro svega jedinstvenog što se može digitalno čuvati i čemu možete dodeliti vrednost.

Digitalna imovina je sve što postoji u digitalnom formatu i ima autorsko pravo (pravo na kopiranje, umnožavanje, reprodukciju, modifikaciju ili upotrebu na neki drugi način). Upravo ova prava vezana za posedovanje, pristup i prenos, su podaci koji su zapisani i koji se čuvaju kao NFT.

Blokčejn tehnologija koja se nalazi iza NFT fenomena, je u suštini revolucionarna i NFT je samo jedan od njenih proizvoda. To je vrsta baze podataka – zbirka elektronski uskladištenih informacija. Za razliku od obične baze podataka, blokčejn je niz „blokova“ podataka koji su međusobno povezani. Ovaj lanac blokova stvara zajedničku digitalnu knjigu (zbirku podataka) koja beleži aktivnosti i informacije unutar lanca. Svaka blokčejn knjiga se čuva globalno na hiljadama različitih servera. Zbog ovoga je skoro nemoguće falsifikovati ili menjati podatke koji su jednom uneti u blok.

Kako ova tehnologija sazreva, pojavljuje se sve više prostora za NFT primenu. U sferi mode i luksuza, NFT postiže nezamislive rezultate. Veliki deo luksuza u svakoj branši se zasniva na ekskluzivnosti, autentičnosti i vlasništvu i to je upravo ono što NFT pruža. NFT je alat i u Web3 svetu i biće ključna stavka u metaverzumu takođe. Dokaz o vlasništvu je jedna od glavnih komponenti zašto NFT ima vrednost. Kako se krećemo ka digitalnoj budućnosti, opipljivost više nije bitna (bar ne onoliko koliko je nekada bila). Iako nema fizičku formu, NFT-ovi se mogu kupiti i prodati kao bilo koja druga stvarna imovina. Upravo su ovi elementi kreirali uslove za razvoj svakog biznisa i brenda. 

Ukoliko ste kreator ili želite da zakoračite na novo tržište, možete ponuditi svoje proizvode ili usluge, na virtuelnim marketima u bilo kojoj formi koju želite. Vaše umetnine mogu imati svog digitalnog prestavnika a možete kreirati i čitave kolekcije nezavisno od njihovog fizičkog oblika. Diktirate uslove, cenu, količinu a čak imate i Royal fee. To je vaša autorska naknada kada god taj NFT promeni vlasnika na sekundarnom tržištu. Drugim rečima, kreatori mogu da primaju pasivni prihod čak i nakon što prodaju svoje kreacije kolekcionarima.

Ako ste stigli ovako daleko sa čitanjem sigurno se pitate da li možete napraviti svoju NFT kolekciju? Tehnički, svako može da kreira digitalno delo, da ga pretvori u NFT na blokčejnu (proces koji se zove ‘mint’) i da ga stavi na prodaju na marketu po izboru. Izbor marketa za NFT plasman nikada nije bio veći, i bez obzira koji blokčejn izaberete koraci su na svim platformama vrlo jednostavni. Za plasman svoje kolekcije i proceduru mintovanja platićete naknadu za „gas“ za svaku prodaju (cena za energiju koja je potrebna da se završi transakcija), zajedno sa naknadom za prodaju i kupovinu. Ne zaboravite da Vaš NFT treba da ima primenu i da budućim vlasnicima treba da bude koristan. To je tajna vrednosti NFT-a.

NFT su postali mainstream brzinom koja oduzima dah. Bez obzira na česte oscilacije koje se dešavaju na marketu, jedno je sigurno: NFT ima potencijal da promeni način na koji konzumiramo sadržaj, način na koji zarađujemo ali i trošimo novac, kako dokazujemo svoj identitet, kako se oblačimo pa čak i to kako ćemo provoditi većinu svog vremena.


Vrlo je važno da na početku pravilno razumete NFT osnove jer ćete na dobrim temeljima lako graditi dalje znanje. Bez obzira da li ćete biti kreator ili investitor neophodno je učenje, strategija za upravljanjem rizika i otvoren um.  

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter