POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nigerija će usvojiti zakon o priznavanju Bitkoina i kriptovaluta

Nigerijska vlada će navodno uskoro usvojiti zakon koji će priznati upotrebu Bitkoina i drugih kriptovaluta kao sredstvo za praćenje „globalnih praksi“.

Ovu vest je preneo nigerijski Punch Newspapers 18. decembra nakon intervjua sa predsednikom Odbora za tržišta kapitala Predstavničkog doma, Babangidom Ibrahimom.

U izveštaju se navodi da bi zakon o ulaganjima i hartijama od vrednosti iz 2007. (amandman) bio potpisan, to bi omogućilo lokalnoj Komisiji za hartije od vrednosti da „prizna kriptovalute i druge digitalne fondove kao kapital za ulaganja“.

Ibrahim je naglasio potrebu da Nigerija bude u toku sa trendovima i razvojem na tržištu kapitala:
„Kao što sam rekao ranije tokom drugog čitanja, potrebno nam je efikasno i živo tržište kapitala u Nigeriji. Da bismo to uradili, moramo da budemo u toku [sa] globalnom praksom.”

Izveštaj dolazi skoro 24 meseca nakon što je Nigerija zabranila kripto aktivnost u februaru 2021. godine, pri čemu je Centralna banka Nigerije (CBN) naredila nigerijskim kripto berzama i pružaocima usluga da prestanu sa aktivnostima i naložila bankama da zatvaraju račune svih pojedinaca ili entiteta za koje se utvrdi da su angažovani u trgovačkim aktivnostima.

Ali Ibrahim – koji je bio predsednik Nigerije između 1985. i 1993. – insistira na tome da usvajanje zakona nije zaokret od 180 stepeni u odnosu na zabranu, već sekundarna revizija onoga što je u okviru ovlašćenja CBN-a:
„Ne radi se o [ukidanju] zabrane, mi gledamo na zakonitost: šta je legalno i šta je u okviru naših operacija u Nigeriji.”

pexels worldspectrum 844124
Nigerija će usvojiti zakon o priznavanju Bitkoina i kriptovaluta 2

„Kada je kriptovaluta prvobitno bila zabranjena u Nigeriji, CBN je otkrio da većina ovih investitora čak ni ne koristi lokalne naloge. Dakle, oni nisu u nadležnosti CBN-a. Pošto ne koriste lokalne naloge, nema načina da ih CBN proveri“, objasnio je on.

Ako zakon bude usvojen, biće napravljene izmene nigerijskog Zakona o investicijama i hartijama od vrednosti iz 2007.

Pored dodeljivanja zakonskog priznanja bitkoinu i drugim kriptovalutama, zakon će opisati regulatorne uloge Centralne banke Nigerije i Nigerijske komisije za hartije od vrednosti (SEC) u vezi sa pitanjima koja se odnose na digitalne valute, navodi se u izveštaju.

Zakon takođe dolazi jer Nigerijci takođe pokazuju malo ili nimalo interesovanja za digitalnu valutu nigerijske centralne banke, eNaira, koja je u oktobru, 12 meseci nakon lansiranja, dobila samo 0,5% stopu usvajanja.

Od januara do avgusta prošle godine, Nigerijci su samo zaostajali za Sjedinjenim Državama po obimu trgovanja Bitkoinima, a tokom istog perioda, Nigerijci su verovatnije guglali „Bitcoin“ nego građani bilo koje druge zemlje.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter