POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nokia će smanjiti do 14.000 radnih mesta usled smanjenja tražnje u SAD-u

Finska kompanija za telekomunikacionu opremu Nokia će smanjiti do 14.000 radnih mesta kako bi smanjila troškove, saopštila je u četvrtak, nakon što je slabija tražnja za opremom za 5G mreže smanjila prodaju za petinu u trećem kvartalu, dodajući da ne očekuje brz oporavak na tržištu.

Akcije kompanije pale su za 5% u ranom trgovanju.

S obzirom na usporavanje tražnje u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Nokia i konkurentska kompanija Ericsson pokušavaju da kompenzuju deo slabosti većom prodajom u Indiji, tržištu sa niskim maržama.

“Tržišna situacija je zaista izazovna, a to potvrđuje činjenica da su naši neto prihodi u našem najvažnijem tržištu, Severnoameričkom tržištu, pali za 40% u trećem kvartalu”, izjavio je izvršni direktor Pekka Lundmark u intervjuu za Reuters.

Nokia ima za cilj uštede između 800 miliona evra ($842 miliona) i 1,2 milijarde evra do 2026. godine, do kada treba da isporuči plan dugoročne operativne marže od najmanje 14%.

Kompanija očekuje da smanji broj zaposlenih na između 72.000 i 77.000 radnika, sa 86.000, ili oko 16% smanjenja radnih mesta na gornjem nivou.

Lundmark je odbio da pruži više detalja, navodeći da kompanija mora prvo da se konsultuje sa predstavnicima zaposlenih. Međutim, rekao je da želi da zaštiti istraživanje i razvoj.

Nokia očekuje najmanje 400 miliona evra uštede do 2024. godine, i dodatnih 300 miliona evra do 2025. godine.

Ericsson, koji je takođe otpustio hiljade zaposlenih ove godine, izjavio je u utorak da će neizvesnost koja utiče na njegov posao trajati do 2024. godine.

Nokia, koja je ponovila komentare Ericssona o neizvesnosti, međutim, izjavila je da će u četvrtom kvartalu biti normalno sezonsko poboljšanje u poslovima mrežnih usluga.

Kompanija nije smanjila svoju godišnju prognozu.

“Verujemo u dugoročno tržište, ali nećemo sedeti i čekati i moliti se da će se tržište uskoro oporaviti”, rekao je Lundmark. “Jednostavno ne znamo kada će se oporaviti.”

Da bi se tržište oporavilo, Lundmark je rekao da industrija treba da investira u bržu srednje-opsežnu opremu kako bi se nosila sa rastom saobraćaja podataka. “Samo 25% 5G baznih stanica u svetu izvan Kine trenutno ima srednje-opsežnu opremu”, rekao je.

Oprema za srednji opseg pruža veće brzine 5G mreže, ali mnogi telekom operateri su započeli svoju 5G implementaciju sa jeftinom nisko-opsežnom opremom koja je jeftinija, ali pruža niže brzine.

Kvartalni neto prihodi pali su na 4,98 milijardi evra sa 6,24 milijarde prošle godine, propustivši procenu od 5,67 milijardi evra prema anketi LSEG-a.

Nokia će preći na “mršaviji” korporativni centar kako bi povećala strateški fokus, zaštitila troškove za istraživanje i razvoj i dala više operativne autonomije poslovnim jedinicama, saopštila je kompanija.

“Postoje znakovi da bi potražnja mogla početi da se oporavlja, ali je prerano da se to nazove širokim trendom”, rekao je Lundmark.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter