POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nokia potpisala novi ugovor o 5G patentu sa Samsungom

Nokia je potpisala novi višegodišnji ugovor o patentiranju više licenci sa kompanijom Samsung Electronics koji omogućava proizvođaču telefona da koristi Nokijinu tehnologiju u svojim proizvodima.

Sporazum je usledio nakon isteka prethodnog sporazuma krajem 2022. godine i pokriva fundamentalne izume u 5G i drugim tehnologijama, navodi se u saopštenju finske kompanije u ponedeljak. Samsung će plaćati Nokiji od 1. januara, ne otkrivajući detalje ugovora, dodavši da su uslovi poverljivi.

„Oduševljeni smo što smo postigli prijateljski sporazum“, rekla je Dženi Lukander, predsednica kompanije Nokia Technologies. „Sporazum obema kompanijama daje slobodu za inovacije i odražava snagu Nokijinog portfelja patenata, višedecenijskih ulaganja u istraživanje i razvoj i doprinose drugim tehnologijama.

U Nokiji, licenciranje je postalo važnije tokom protekle decenije otkako je prestala da proizvodi telefone i fokusirala se na opremu za umrežavanje i intelektualnu svojinu. I dalje se u velikoj meri oslanja na tantijeme od svojih izuma koji se koriste na globalnom tržištu pametnih telefona, ali je poslednjih godina počela da se širi na druge izvore prihoda od intelektualne svojine, uključujući naplatu proizvođačima automobila za korišćenje svojih inovacija.

Nokia, koja je u četvrtak objavila svoju zaradu za celu godinu, saopštila je da je sporazum u skladu sa njenim ranije objavljenim očekivanjima. Nokia je u decembru produžila ugovor o licenciranju patenta sa Huawei Technologies Co, a tek treba da postigne dogovor sa još dva kineska proizvođača telefona, Oppo i Vivo.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter