POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Obveznice i dizanje stopa, Ford upozorava, stambeno tržište – vesti dana

Prinosi na obveznice rastu širom sveta dok Švedska započinje nedelju velikih sastanaka centralne banke sa povećanjem kamatne stope od 100 baznih poena. Ford pada nakon upozorenja na velike probleme sa lancima snabdevanja i ulaznim troškovima. UnitedHealth dobija važnu podršku za kupovinu kompanije Change Healthcare. Podaci o početku stambenog zbrinjavanja i građevinskim dozvolama u Sjedinjenim Državama nastaju zbog šokova inflacije cena proizvođača u Nemačkoj. A cene sirove nafte i dalje rastu nakon što su SAD saopštile da će produžiti rok prodaje iz svojih strateških rezervi nafte. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u utorak, 20. septembra.

  1. Švedska u velikom stilu počinje veliku nedelju za centralne banke

Prinosi na obveznice širom sveta porasli su gotovo unisono pošto su se globalna tržišta uznemirila zbog verovatnog talasa povećanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka ove nedelje.

Švedska Riksbanka postavila je zloslutni presedan za ovu sedmicu, podižući svoju referentnu stopu za čitav procentni poen na 1,75%, što je izazvalo zabrinutost da bi korak te veličine mogao postati norma dok monetarne vlasti pokušavaju da obuzdaju inflaciju. Nakon odluke Riksbanke u sredu će uslediti odluka Federalnih rezervi i Brazilske centralne banke, dok će Banka Japana, Banka Engleske i Švajcarska narodna banka dospeti u četvrtak.

Referentnim dvogodišnjim novčanicama američkog trezora trgovalo se blizu 4%, što je nivo koji nije bilo od 2007, dok je nemačka dvogodišnja novčanica dostigla 1,696%, što je 11-godišnji maksimum. Desetogodišnji prinosi su takođe porasli, ali manje.

  1. Ford pada nakon upozorenja na probleme u lancu snabdevanja

Zalihe Ford Motora pale su za 4,8% u pretprodaji na najniži nivo u mesec dana, nakon što je proizvođač automobila upozorio na prekoračenje troškova od milijardu dolara u tekućem kvartalu zbog problema u lancu snabdevanja i drugih problema sa ulaznim troškovima.

Ford je rekao da ga je nedostatak komponenti u snabdevanju sprečio da isporučuje proizvode sa visokom maržom dilerima, što znači da čak 45.000 vozila možda neće stići do dilera do četvrtog kvartala. Kompanija je, ipak, ponovila svoje smernice.

Na drugom mestu, kineski proizvođač električnih vozila Leapmotor oživeo je ono što bi bila jedna od najvećih inicijalnih javnih ponuda Hong Konga, sa ciljem da prikupi preko milijardu dolara za finansiranje svoje ekspanzije.

Nenaslovljeni dizajn 78
Obveznice i dizanje stopa, Ford upozorava, stambeno tržište - vesti dana 2
  1. Akcije spremne da preokrenu dobitke u ponedeljak; UnitedHealth u centru pažnje

Američke berze će se kasnije otvoriti u nervoznom raspoloženju, zastrašene nemilosrdnim porastom prinosa na obveznice poslednjih nedelja.

Akcije osim Forda koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju UnitedHealth, nakon sudske presude koja je podržala njegov slučaj za preuzimanje Change Healthcare-a od 13 milijardi dolara, čemu se Bajdenova administracija opire protiv monopola. osnove.

  1. Stambeno tržište, građevinske dozvole – i šok iz Nemačke

Američko stambeno tržište već nekoliko meseci izbacuje jezivu statistiku, tako da možda neće ostati previše potencijala za negativan uticaj kada se brojevi za građevinske dozvole i detalji stambenog tržišta u avgustu.

Očekuje se da će početak stambenog zbrinjavanja ostati uglavnom nepromenjen – što bi predstavljalo određeni napredak nakon pada od skoro 10% u julu – ali se očekuje da će građevinske dozvole, indikator koji je više okrenut budućnosti, nastaviti svoju silaznu putanju.

Anketa Nacionalne asocijacije graditelja kuća u ponedeljak je pokazala da problemi pristupačnosti, inflacije ulaznih troškova i visokih troškova pozajmljivanja nastavljaju da imaju zastrašujući efekat na sektor.

Uprkos tome, sumnjivo je da će bilo koji od ovih brojeva biti konkurent inflaciji cena proizvođača u Nemačkoj zbog efekta šoka: PPI je porastao skoro 8% u avgustu, ostavljajući ih za 45,8% u odnosu na prethodnu godinu, pošto su rastuće cene električne energije osakatile proizvodnju u Evropi najveća ekonomija.

  1. Nafta još uvek postoji

Cene sirove nafte nastavljaju da rastu u skladu sa izgledima za svetsku ekonomiju, dok se lideri okupljaju u Njujorku na godišnjoj Generalnoj skupštini UN. Izveštaji da SAD nameravaju da prodaju 10 miliona barela iz svojih strateških rezervi nafte u novembru, produžavajući vremenski okvir takve prodaje, takođe ograničavaju skromni skok cena.

Američki institut za naftu će danas objaviti svoju procenu američkih zaliha sirove nafte i goriva u pozadini izveštaja koji sugerišu da je potražnja za gorivom u SAD pala dva meseca zaredom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter