POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Odlivi depozita u američkim bankama se smanjili

Depoziti u svim američkim komercijalnim bankama pali su u sedmici koja se završila 22. marta na najniži nivo od avgusta, ali sporije nego prethodne sedmice, i stabilizovali su se kod malih zajmodavaca koji se smatraju ranjivijim na odlive nakon propasti banke Silicijumske doline.

Podaci koje su u petak objavile Federalne rezerve pokazuju da je pad depozita u svim američkim bankama od 125,7 milijardi dolara u sedmici završenoj 22. marta bio otprilike 50 milijardi dolara manji od rekordnih 174,5 milijardi dolara odliva u prvoj nedelji nakon kolapsa banke Silicijumske doline i Signature banke.

Ipak, to je ostavilo ukupne depozite za skoro 860 milijardi dolara ispod njihovog rekordnog nivoa iz prošlog aprila, pri čemu se više od trećine tog pada – oko 300 milijardi dolara – dogodilo u nedeljama od kolapsa SVB-a 10. marta i Signature-a dva dana kasnije.

Revizije podataka od prethodne nedelje pokazale su da je odliv depozita u toj prvoj nedelji previranja u bankarskom sektoru bio skoro duplo veći od prvobitno procenjenih 98,4 milijarde dolara.

Depoziti u malim američkim bankama porasli su na 5,386 biliona dolara u sedmici koja je završila 22. marta sa 5,381 triliona dolara prethodne sedmice.
Depoziti u 25 najvećih banaka prema imovini su u međuvremenu pali na 10,65 biliona dolara sa 10,74 biliona dolara. 

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter