POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Oman otvara centar za rudarenje kriptovaluta vredan 350 miliona dolara

Ova rudarska postrojenja predstavljaju deo plana za ubrzanje digitalizacije omaneške ekonomije, koja je uglavnom zavisna od izvoza nafte.

Sultanat Oman je otvorio novo postrojenje za rudarenje kriptovaluta, drugo takvo postrojenje otvoreno u zemlji u poslednjih 10 meseci.

Prema lokalnom izveštaju Oman Daily Observer, centar za smeštaj podataka i rudarenje kriptovaluta otvoren je u slobodnoj zoni Salalah, koja je posebna ekonomska zona u zemlji sa niskim korporativnim porezima. Lokalna firma Exahertz će upravljati centrom u saradnji sa kompanijom Moonwalk Systems sa sedištem u Dubaiju.

Navodno, centar je koštao 135 miliona omačkih rijala (oko 350 miliona dolara) za izgradnju, a koristiće najnoviju opremu kompanije Bitmain Technologies, sa planom da se do oktobra 2023. godine instalira 15.000 mašina. Trenutno radi u pilot režimu sa 2.000 mašina online, sa radom od 11 megavata potrošene energije, prema izveštaju.

Ovo rudarsko postrojenje dolazi kao deo plana za ubrzanje digitalizacije omaneške ekonomije, koja je uglavnom zavisna od izvoza nafte. Drugo rudarsko postrojenje otvoreno je u novembru 2022. godine, a koštalo je 150 miliona omačkih rijala (389 miliona dolara). U 2022. godini, cene električne energije za poslovne operatere u zemlji iznosile su 0.064 omačkih rijala (0.166 dolara) po kilovat satu.

Dana 27. jula, vlada Omna je objavila konsultacioni dokument o nacionalnom okviru za kriptovalute. Taj okvir može zahtevati od pružalaca digitalnih sredstava da uspostave lokalni ured u Omanu. Takođe ih može obavezati da drže manji deo sredstava u “vrućim” novčanicima, da obave revizije čuvanih sredstava i pokažu dokaze o rezervama.

Cointelegraph je kontaktirao omaneško Ministarstvo transporta, komunikacija i informacionih tehnologija, kao i Vlast za specijalne ekonomske zone i slobodne zone, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja izveštaja.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter