POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Optimizam bledi? Regulatorna diskusija o stabilnim kripto valutama odložena za jesen

Iako ne postoji nedostatak zakonodavnih inicijativa za regulisanje stabilnih kokova, ideja američkog CBDC-a ostaje problematična.

Među bogatim spektrom zabrinutosti kako za kripto industriju, tako i za globalnu ekonomiju u celini, leto 2022. ostaće upamćeno kao vreme kada su se stabil tokeni pokazali kao ne tako stabilni i tako došli u fokus pažnje regulatora.

Šok od pada TerraUSD (UST) u maju otvorio je sezonu žučnih diskusija o stabilnim coinima širom sveta. Najviši finansijski zvaničnici Grupe sedam najvećih naprednih industrijskih ekonomija morali su da pošalju svoje privatne avione u Nemački grad Kenigsvinter sa 40.000 stanovnika kako bi naterali međunarodno telo Odbora za finansijsku stabilnost da ubrza proces regulacije kriptovaluta. Kineska vlada je nagovestila svoju želju za još strožim propisima o kriptovalutama i stabilnim valutama. Japan je igrao proaktivno ograničeno izdavanje stabilnih kokova bankama i povereničkim kompanijama.

U Sjedinjenim Državama, odmah je reagovala Istraživačka služba Kongresa, koja je krah UST nazvala scenarijom „slikom trčanja“ i naglasila da postoji značajan rizik od ponavljanja takvih neuspeha zbog postojećih praznina u politici. I iako su neki, poput ministarke finansija Sjedinjenih Država Dženet Jelen, odbili da prate takav alarmantan ton, Američka kripto zajednica je bila svedok nekoliko velikih inicijativa za regulisanje stabilnih kovanica u narednim mesecima.

parliament 317085 1280
Optimizam bledi? Regulatorna diskusija o stabilnim kripto valutama odložena za jesen 3

Šta predlažu računi Lumis-Gilibrand?

U prvoj nedelji juna, senatori Sintija Lumis i Kirsten Gilibrand su konačno predstavili dugo očekivani Zakon o odgovornim finansijskim inovacijama na 69 stranica. Zakon, obično skraćen na naslov „kripto račun“, težio je da postane široki sveobuhvatni okvir za kriptovalute u celini, koji se bavi nizom tema kao što su bankarstvo, poreski tretman digitalne imovine, nadležnosti glavnih vladinih agencija i međuagencijska koordinacija .

Koliko god očigledno zvučalo, najvažnija linija sugeriše da izdavalac sredstava za stabilni token sa obaveznim plaćanjem drži ne manje od 100% kapitala nominalni iznos obaveza koje vezuju kovanice. Sredstva za osiguranje moraju se držati u bilansima u banci Federalnih rezervi (uključujući odvojeni bilansni račun), ili u slučaju deviznih rezervi, u stranoj centralnoj banci, „na posebnom, skrbničkom ili povjereničkom računu“.

Smernice takođe zahtevaju prilično standardan opseg mera izveštavanja, od javnog objavljivanja sažetog opisa sredstava koja podržavaju stabilcoin, vrednosti ove imovine i njihovog broja, do periodičnih izveštaja Federalnoj agenciji za bankarstvo ili supervizoru državne banke. Nedepozitne institucije bi takođe mogle da izdaju stabilne koine.

Zakon o inovacijama i zaštiti stabilnih tokena iz 2022. godine, koji je objavila kancelarija senatora Džoša Gotheimera, sadrži devet stranica. On uvodi koncept „kvalifikovanog stabilnog tokena:” koji se može otkupiti na zahtev, na bazi jedan prema četiri za američke dolare i izdaje ga osigurana depozitna institucija ili nebankarski kvalifikovani izdavalac stabilnih kokova. Mala razlika u odnosu na predlog Lummis-Gillibrand-a ovde je manje širok spektar sredstava koja će se koristiti kao kolateral: Trebalo bi da se koriste samo američki dolari ili hartije od vrednosti savezne vlade osim ako regulator ne odluči drugačije.

Suptilna, ali važna razlika između ova dva zakona je u tome što Gottheimerov nacrt precizira pravni status „kvalifikovanih stabilnih kovanica“ kao ni hartija od vrednosti ni robe, zbog čega oni potpadaju pod regulatornu nadležnost Kancelarije kontrolora valute, a ne Komisije za berzu hartija od vrednosti. ili Komisija za trgovinu robnim fjučersima. Poslednja dva će i dalje zadržati svoju kontrolu kada su u pitanju druge kriptovalute.

I Zakon o odgovornim finansijskim inovacijama i Zakon o inovacijama i zaštiti stabilnih tokena iz 2022. mogu se smatrati kripto-prijateljskim, dok drugi podrazumeva bekstvo od kontrole SEC-a i CFTC-a. U svom umerenom tonu, oba zakona izgledaju obećavajuće, za razliku od poziva predsednikove Radne grupe za finansijska tržišta da se ograniči izdavanje stabilnih coin-a na banke koje su osigurane od strane Federalne korporacije za osiguranje depozita.

„Zdrava diskusija“ i razlozi za optimizam

Bauk CBDC?
Hoće li uskoro biti sveamerički CBDC? Taj scenario ne izgleda previše očigledan, posebno u poređenju sa drugim velikim tržištima poput Kine ili Evropske unije gde se eksperimenti sa digitalnim juanom i evrom javno prihvataju. S obzirom na kulturne i političke razlike, teško je zamisliti brzu tranziciju na CBDC u istorijski protržišnim Sjedinjenim Državama sa svojim borbenim pluralizmom u kreiranju politike.

Kao što je Vajt naglasio, jedan od glavnih izazova sa kojima se CBDC suočava u SAD je dinamika između Federalnih rezervi i privatnih banaka:

capitol 32309 1280 1
Optimizam bledi? Regulatorna diskusija o stabilnim kripto valutama odložena za jesen 4

„Iako bi Fed verovatno bio entitet koji će izdati neki oblik digitalnog dolara, oni trenutno nemaju aparat za direktnu interakciju sa potrošačima – a kreiranje CBDC računa direktno kod Fed-a moglo bi imati dalekosežne posledice po američki finansijski sistem.

Uprkos tome, u stvarnosti, Federalne rezerve već neko vreme sprovode svoje istraživanje o CBDC-u u SAD. Još 2020. godine, predsednik Fed-a Džerom Pauel je priznao da je u toku nekoliko eksperimenata koji uključuju Banku federalnih rezervi iz Bostona i Masačusetski institut za tehnologiju. Nikakva odluka nije doneta, insistirao je Pauel, i postoji mnogo rizika koji takav projekat nosi.

„S obzirom na to da se velika većina američkih plaćanja već obavlja putem digitalnih kanala, Fed mora jasno navesti koji problem(e) pokušava da reši.
Stvaranje CBDC-a bi neizbežno dovelo do kretanja sredstava iz banaka u Fed, navelo je Američko bankarsko udruženje, procenjujući da bi 71 odsto bankarskog finansiranja moglo biti u opasnosti od preseljenja. Stoga je značajno oklevanje samog FED-a naišlo na niz glasnih protivljenja ne samo iz kripto industrije već i od većih finansijskih lobista.

Ipak, mogućnost CBDC-a u SAD nije nezamisliva, sugerisao je Dikson. U stvari, ona veruje da je CBDC „verovatno neizbežan“ s obzirom na digitalizaciju ekonomije SAD. Dobra vest je, međutim, da to ne znači da će stabilni novci biti samo odbačeni na toj osnovi. „Odabir tehnološkog rešenja danas verovatno će biti zastareo za pet godina“, rekao je Dikson. „Omogućavanje postojanju i napredovanju stabilnih tokena služiće samo nacionalnom interesu.

Pretpostavlja se da će predstojeća jesen doneti izvesnu jasnoću o pravnom statusu stabilnih kovanica u SAD, bez obzira na CBDC ambicije Fed-a.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter