POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ovo je 5 stvari koje treba gledati na tržištima u narednoj nedelji

Federalne rezerve i Banka Engleske gotovo su izvesne da će u sredu i četvrtak doneti ogromna povećanja stope od 75 baznih poena, dok se borba protiv visoke inflacije nastavlja.
Ali s obzirom na to da investitori sada traže znake da bi agresivno zaoštravanje monetarne politike moglo da počne da usporava, izveštaj o zapošljavanju u SAD od petka za oktobar i izveštaj o inflaciji u evrozoni od ponedeljka biće u centru pažnje.
A s obzirom na to da je sezona zarada na pola puta, sedmica koja je pred nama će pokazati da li američke akcije mogu nastaviti da beleže razočaravajuće korporativne rezultate.
Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

1. Povećanje stope Fed-a
Očekuje se da će Fed podići kamatne stope za ogromnih 75 baznih poena četvrti put zaredom na kraju svog dvodnevnog sastanka o politici u sredu.

Umesto toga, investitori će tražiti od predsednika Fed-a Džeroma Pauela bilo kakve nagoveštaje da bi budući tempo povećanja mogao usporiti nakon nedavnih blažih ekonomskih podataka.

Finansijska tržišta trenutno određuju cene u manjem povećanju stope od 50 baznih poena na sastanku Feda u decembru i još 50 baznih poena tokom prva dva sastanka sledeće godine.

Ali klađenje na manje jastreb Fed je do sada ove godine bila rizična strategija. Akcije su se u više navrata oporavljale od najnižih vrednosti usred nade u takozvani okret Fed-a, da bi ponovo bile pod pritiskom konstantno visoke inflacije i agresivnog monetarnog pooštravanja.

2. Podaci o poslovima u SAD
Ton konferencije za štampu Fed-a u sredu i oktobarskog izveštaja o platnim spiskovima u SAD koji nisu poljoprivrednici biće ključni u pomaganju investitorima da postave očekivanja uoči sastanka centralne banke u decembru.

Analitičari očekuju da će Ministarstvo rada izvesti da je američka privreda prošlog meseca otvorila 200.000 radnih mesta, u poređenju sa 263.000 u septembru, dok se očekuje da će godišnji rast prosečnih zarada po satu takođe biti umeren.

Podaci u petak pokazali su da su troškovi rada u SAD značajno porasli u trećem tromesečju, ali je rast plata u privatnom sektoru znatno usporen, što ukazuje da je inflacija ili dosegla vrhunac ili da je blizu toga.

3. Povećanje stope BoE
Čini se da će BoE u četvrtak povećati kamatne stope za 75 baznih poena – svoje osmo uzastopno povećanje stope u borbi protiv inflacije koja trenutno prelazi 10% – čak i kada se Ujedinjeno Kraljevstvo kreće u recesiju koja bi mogla biti pogoršana smanjenjem potrošnje pod novim premijer Riši Sunak.

Očekivanja za povećanje stope za pun procentni poen smanjena su prošle nedelje nakon što je novi državni kancelar Džeremi Hant poništio skoro sva planirana smanjenja poreza bivše premijerke Liz Trus i skratio njen program energetske granice na šest meseci sa dve godine.

Ali odlaganje prvog plana budžeta nove vlade do 17. novembra otežaće BoE da iznese svoje ekonomske prognoze.

Nakon kašnjenja uzrokovanih nedavnim previranjima na finansijskom tržištu, BoE takođe treba da počne da prodaje obveznice iz svojih stimulativnih zaliha u utorak.

4. Podaci o evrozoni
Evrozona će u ponedeljak objaviti brzu procenu inflacije za oktobar za koju se očekuje da će dostići rekordnih 10,2%.

Prošlog četvrtka Evropska centralna banka je izvršila svoje drugo povećanje stope za 75 baznih poena zaredom, a naknadne primedbe kreatora politike pokazale su da će nastaviti da zaoštrava u narednim mesecima kako bi sprečila da se inflacija učvrsti, uprkos strahovima od nadolazeće recesije.

Evropska energetska kriza izazvana ruskim ratom u Ukrajini pogoršala je ekonomske efekte ionako visoke inflacije što je dovelo do usporavanja potrošačke potrošnje.

Evrozona će takođe u ponedeljak objaviti preliminarne podatke o BDP-u za treći kvartal, za koje se očekuje da će pokazati malu ekspanziju, ali većina ekonomista očekuje da će ekonomija bloka ući u teritoriju smanjenja u četvrtom kvartalu.

5. Zarade kompanija
S obzirom da sezona zarada pređe polovinu, nedelja koja je pred nama biće test da li akcije mogu da nastave da trpe razočaravajuće vesti o zaradama.

263 kompanije u S&P 500 su već prijavile, a više od 150 S&P 500 kompanija treba da objavi kvartalne rezultate u narednoj sedmici, uključujući Eli Lilly, ConocoPhillips i Qualcomm.

Sezona zarada je dovela do velikih promašaja nekih velikih tehnoloških imena uključujući Amazon, Microsoft, Alphabet i Meta Platforms.

Volstrit je u petak zaključio naglo rast, a S&P i Nasdaq su objavili drugi uzastopni nedeljni rast, a Dow je zabeležio četvrti uzastopni nedeljni rast, podstaknut nadama za okretanje Fed-a.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter