POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Palantir je dobio produženje vojnog ugovora sa američkom vojskom vredan 115 miliona dolara

Palantir akcije su porasle na početku današnje sesije nakon što je kompanija objavila jednogodišnje produženje partnerstva sa Programskim izvršnim uređajem američke vojske za informacione sisteme preduzeća (PEO EIS) vredno do 115 miliona dolara.

Davalac analitike podataka i veštačke inteligencije saopštio je da ugovor uključuje inicijalna sredstva od 35,6 miliona dolara i dodelu od 97,4 miliona dolara.

Palantirove akcije dosegle su visinu od 19,15 dolara na početku današnje sesije pre nego što su se vratile na oko 18 dolara po akciji.

PLTR, koji značajan deo svojih prihoda ostvaruje putem ugovora sa vladom, izjavio je da će prema produženom ugovoru nastaviti pružati svoju platformu otvorenih podataka i analitiku, kao i obezbeđivati nove mogućnosti sa veštačkom inteligencijom i infrastrukturu otvorenih platformi.

“Palantir je počastvovan produženjem saradnje sa američkom vojskom dok evoluira ka rešenju Platforma podataka za vojsku”, rekao je Akash Jain, predsednik Palantir USG. “Ovo produženje predstavlja dokaz vrednosti koju donosimo odbrani zemlje, uključujući i naše zajedničke napore da se više pružatelja komercijalne tehnologije stavi u priliku da vojnike opreme inovacijama koje im trebaju da bi se suočili sa svojim najhitnijim izazovima.”

Nakon vesti, analitičari u William Blair-u zadržali su dugogodišnji pesimistički pogled na akcije, zadržavajući ocenu “Ispod proseka” za akcije.

Analitičari su naveli u napomeni da bi se akcije Palantira “mogle početi odražavati stvarnost tokom naredna tri meseca, kada se u potpunosti svariše činjenice da je američka vojska sinoć dodelila Palantiru samo jednogodišnje, kratkoročno produženje vredno 115 miliona dolara za drugi najveći ugovor na njihovim knjigama, program američke vojske Vantage.”

“Kada je vojska originalno dala Palantiru ugovor za Vantage u decembru 2019. godine, dodelila mu je ugovor od 458 miliona dolara na četiri godine”, napisali su analitičari. “Taj ugovor je istekao juče.”

“Ne samo da je trajanje novog ugovora smanjeno, već je i maksimalna godišnja stopa čak i malo smanjena u odnosu na prethodnu od 116 miliona dolara”, dodali su. “Palantir će verovatno dobiti manje od 115 miliona dolara, kako je vojska navela u saopštenju, jer je to samo maksimalna vrednost. Vojska ima praksu dodeljivanja Palantiru manje od 60% potencijalne vrednosti ugovora s plafonom, a Project Maven, CD1 i CD2 su primeri toga.”

S druge strane spektra, analitičari u BofA zadržali su ocenu “Kupiti” i ciljanu cenu od 21 dolara za akcije, navodeći da je jednogodišnje produženje bilo neočekivano.

“Produženje ugovora do 115 miliona dolara u skladu je sa godišnjom stopom originalnog ugovora (458 miliona dolara), neznatno ispod stvarne godišnje obaveze (480 miliona dolara) i 15% više od prosečnih obaveza Option year 2/3. 35,6 miliona dolara bilo je obavezno u trenutku dodele”, rekli su analitičari.

“Smtramo da PLTR ima jaku poziciju da ostane ključni pružalac podataka za inženjering i orkestraciju u rastućoj operativnoj strategiji koja je usmerena na podatke. Nedavno produženje ugovora i činjenica da PLTR može dodati AIP sposobnosti postojećim ponudama podržava našu tezu”, tvrde analitičari.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter