POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pet kineskih kompanija u SAD, ukloniće se sa Njujorške berze

Pet kineskih državnih kompanija koje se nalaze na američkoj berzi, čije revizije su pod nadzorom američkog regulatora za hartije od vrednosti, rekle su u petak da će se dobrovoljno povući sa Njujorške berze.

Naftni gigant Sinopec i China Life Insurance, Aluminium Corporation of China (Chalco), PetroChina i odvojeni entitet Sinopec, Sinopec Shanghai Petrochemical Co, rekli su da će podneti zahtev za uklanjanje svojih američkih depozitnih akcija ovog meseca.
Oni će zadržati svoje liste u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini.

U maju je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) označila pet kompanija i mnoge druge da ne ispunjavaju američke standarde revizije. Kompanije nisu pominjale spor u svojim najavama, koje su nastale kao tenzije koje su porasle nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajvan.

Peking i Vašington su u pregovorima o rešavanju dugotrajnog revizorskog spora koji bi mogao da dovede do toga da kineskim kompanijama bude zabranjeno berze u SAD ako Kina ne ispuni zahtev Vašingtona za potpuni pristup knjigama kineskih kompanija koje se nalaze na berzi u SAD.

Peking zabranjuje inostranu inspekciju revizorskih dokumenata lokalnih računovodstvenih firmi, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

„Ove kompanije su se striktno pridržavale pravila i regulatornih zahteva američkog tržišta kapitala od njihovog listinga u SAD i donele su izbor za brisanje iz sopstvenih poslovnih razloga“, navodi se u saopštenju Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC).

Dodaje se da će zadržati „otvorenu komunikaciju sa relevantnim inostranim regulatornim agencijama“.

Sukob oko nadzora, koji je tinjao više od decenije, došao je do vrhunca u decembru kada je SEC finalizirala pravila koja potencijalno zabranjuju trgovanje kineskim kompanijama prema Zakonu o odgovornosti stranih kompanija. Rečeno je da su 273 kompanije ugrožene.

Među njima su i neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući Alibaba Group Holdings, JD.com Inc i Baidu Inc.
Alibaba na njujorškoj berzi saopštila je prošle nedelje da će pretvoriti svoju sekundarnu kotaciju u Hong Kongu u dvostruku primarnu listu, što bi, kako su analitičari rekli, moglo olakšati put kineskom gigantu e-trgovine da promeni mesto primarne liste u budućnosti.

Akcije China Life Insurance i naftnog giganta Sinopec koje kotiraju u SAD pale su u petak za 3,06%, odnosno 3,22%.
Aluminium Corportation of China (Chalco) je oslabila 3,03%, dok je PetroChina oslabila 2,80%. Sinopec Shanghai Petrochemical Co oslabio je 3,29%.

Portparoli NYSE i Odbora za nadzor računovodstva javnih preduzeća (PCAOB), revizorskog nadzornog organa koji nadgleda SEC, odbili su da komentarišu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter