POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pet stvari koje treba ispratiti na tržištima u narednoj nedelji

1. Brojevi inflacije u SAD

Još jedno povišeno očitavanje inflacije u četvrtak bi podvuklo razloge za još više jastreba od strane Fed-a nakon što je izveštaj o poslovima u petak pokazao da tržište rada ostaje snažno uprkos naporima Fed-a da smanji visoku inflaciju slabljenjem rasta.

Dok ekonomisti očekuju da će glavna stopa inflacije biti umerena, očekuje se da će se bazna inflacija, koja uklanja troškove hrane i goriva, ubrzati u septembru, što će održati Fed na pravom putu za četvrto uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena u novembru.

Očekuje se da će podaci o maloprodaji u petak pokazati skroman rast za septembar, pošto je prodaja automobila oporavljala.

Ekonomski kalendar takođe sadrži podatke o raspoloženju potrošača koji bi trebalo da pokažu kako potrošači u SAD napreduju nakon meseci strože monetarne politike, zajedno sa podacima o početnim zahtevima za nezaposlene i inflaciji veleprodajnih cena.

2. FED govornici
Zapisnik sa poslednjeg sastanka Fed-a u sredu pružiće više uvida u stav kreatora politike o tome gde stoji inflacija i izglede za budući put kamatnih stopa.

Investitori će takođe moći da čuju nekoliko zvaničnika Fed-a tokom nedelje, uključujući potpredsednika Laela Brejnarda, predsednika Fed-a Njujorka Džejmsa Bularda, predsednicu Fed-a Klivlenda Loretu Mester i šefa Fed-a Čikaga Čarlsa Evansa.

Nedavni komentari zvaničnika Fed-a ukazali su na to da ih turbulencije na finansijskim tržištima neće odvratiti od delovanja na snižavanju inflacije, koja je, prema preferiranoj meri centralne banke, više od tri puta veća od cilja.

Tržišta akcija su teško pogođena strahovima da bi agresivno monetarno pooštravanje od strane Fed-a moglo dovesti ekonomiju u recesiju.

3. Zarade velikih banaka
Velike američke banke u petak će započeti kvartalnu zaradu preduzeća zbog zabrinutosti zbog uticaja rasta kamatnih stopa. Četiri najveća zajmodavca u zemlji – JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup i Morgan Stanley– treba da prijave zaradu u trećem kvartalu pre petka otvoren.

Analitičari očekuju da će rezultati pokazati pad neto prihoda nakon što je volatilnost tržišta pogodila aktivnost investicionog bankarstva, a zajmodavci su izdvojili više sredstava za kišne dane da pokriju gubitke od zajmoprimaca koji kasne sa otplatom.

Banke obično zarađuju više kada kamatne stope rastu jer mogu da naplate klijentima više za pozajmljivanje, ali viši troškovi zaduživanja takođe utiču na potražnju za hipotekama i drugim kreditima.

„Očekujemo umeren, ali sve veći negativan uticaj na kvalitet aktive banaka i rast kredita koji proističe iz viših stopa, inflacije i blage recesije u SAD, negirajući neke od prednosti viših stopa“, napisali su analitičari Fitch Ratings-a. izveštaj.

4. Cene nafte
Cijene nafte će vjerovatno ostati u centru pažnje nakon što su u petak porasle na maksimum od pet sedmica, uprkos jačem dolaru, nakon odluke OPEC+ da smanji proizvodnju nafte suočene sa snažnim pritiskom SAD da održe globalne cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, poznata kao OPEC+, planira da smanji svoju ciljnu proizvodnju za 2 miliona barela dnevno uoči embarga Evropske unije na rusku naftu, pritiskajući snabdevanje na ionako skučenom tržištu.

„Među ključnim posledicama najnovijeg smanjenja OPEC-a je verovatan povratak nafte od 100 dolara“, rekao je Rojtersu Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM.

UBS Global Wealth Management je takođe predvideo da će se Brent „pomeriti iznad granice od 100 bbl u narednim kvartalima“.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je ta odluka “beskorisna i nemudra” za globalnu ekonomiju, posebno za tržišta u razvoju, u intervjuu objavljenom u Financial Times-u u nedelju.

5. Podaci iz Velike Britanije
Odbor za finansijsku politiku Banke Engleske će u sredu objaviti zapisnik sa sastanka. Komitet je nadgledao prošlomesečnu hitnu intervenciju za stabilizaciju tržišta obveznica nakon vladinog mini budžeta, a zapisnici bi mogli dati uvid u rizike sa kojima se suočavaju penzioni fondovi i implikacije naglo viših stopa na hipoteke.

Velika Britanija će u utorak objaviti podatke o zaposlenosti za avgust, a dan kasnije i podatke o BDP-u za avgust, zajedno sa podacima o industrijskoj proizvodnji i trgovinskom bilansu.

Slabi ekonomski podaci mogli bi povećati pritisak na vladu da isporuči dugoročne planove rasta.

Investitori se klade na povećanje kamatnih stopa BoE za čitav procentni poen na sledećem sastanku u novembru kako bi se uhvatili u koštac sa stopom inflacije koja trenutno dostiže 10%. Očekuje se da će planirana smanjenja poreza od strane nove vlade podstaći inflaciju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter