POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pet stvari koje treba pratiti ove nedelje

Nakon obećanja Moskve da će zadržati zatvaranje svog glavnog gasovoda do Nemačke, očekuje se da će rastući energetski spor između Moskve i Zapada privući pažnju investitora u narednoj sedmici.
Kako bi odgovorila na rastuću inflaciju, Evropska centralna banka planira da najavi značajno povećanje stope.
Pre nego što Federalne rezerve uđu u period zamračenja pre sledećeg sastanka, predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel bi trebalo da se pojavi u javnosti. Kako trgovci nastavljaju trgovinu nakon praznika rada, a OPEC+ se sastaje u ponedeljak kako bi razgovarali o smanjenju proizvodnje radi povećanja cena nafte, akcije će verovatno ostati turbulentne.
Ove informacije će vam pomoći da započnete nedelju.

1. Energetski red

Zastoj oko izvoza ruskog gasa i nafte eskalirao je u petak nakon što je Moskva obećala da će zadržati svoj glavni gasovod do Nemačke zatvorenim, a zemlje G7 objavile su planirano ograničenje cena za izvoz ruske nafte sa ciljem da se udare ruski resursi za borbu protiv rata u Ukrajini.

Poslednje zatvaranje gasovoda Severni tok, za koje Rusija kaže da će trajati onoliko koliko je potrebno da se izvrši popravka, doprinelo je strahovima od zimske nestašice gasa koja bi mogla da uvuče velike ekonomije u recesiju i dovede do racionalizacije energije.

Evropa je optužila Rusiju za oružje u snabdevanju energijom u, kako je Moskva nazvala „ekonomski rat“ sa Zapadom nakon ruske operacije u Ukrajini.
Moskva za prekide u snabdevanju krivi sankcije Zapada i tehnička pitanja.

Evropska komisija je upozorila da bi potpuni prekid isporuke ruskog gasa Evropi, ako se kombinuje sa hladnom zimom, mogao da smanji BDP širom Evropske unije za čak 1,5 odsto ako se zemlje ne pripreme unapred.

2. Povećanje stope ECB

Čini se da će ECB na svom predstojećem sastanku u četvrtak izvesti drugo veliko povećanje kamatnih stopa sa inflacijom u evrozoni, koja je već na rekordnom nivou, brzo se približava dvocifrenoj.

Inflacija u evrozoni dostigla je visok nivo od 9,1 odsto u avgustu, što je znatno iznad cilja ECB od 2 odsto, jer rastući računi za energiju pogoršavaju krizu troškova života.

Jedino pitanje za investitore je da li će centralna banka ostvariti još jedno povećanje od 50 baznih poena, kao u julu, ili će se odlučiti za još veće povećanje od 75 baznih poena, uprkos izgledima recesije ove zime koja se preti.

U nedavnom govoru, članica odbora ECB Izabel Šnabel pozvala je centralne banke da deluju snažno na obuzdavanju inflacije, čak i ako to uvuče njihove ekonomije u recesiju.

3. Fed govor

Predsedavajući Fed-a Džerom Pauel će u četvrtak govoriti na konferenciji Instituta Cato i investitori će tražiti bilo kakve naznake da Fed teži još jednom povećanju stope od 75 baznih poena na sastanku 20-21. povećanje bazne tačke može biti na kartama.

Izveštaj o zapošljavanju od petka za avgust bio je pomešan – dok je ekonomija dodala više radnih mesta nego što se očekivalo, rast plata je usporen, a stopa nezaposlenosti viša, održavajući živom debatu o veličini sledećeg povećanja Fed-a.

Očekivanja za agresivnu akciju Fed-a su se učvrstila od Pauelovog oštrog govora na konferenciji Fed-a u Džekson Holu prošlog meseca.

Ekonomski kalendar je lagan, ali Institut za upravljanje snabdevanjem u utorak objavljuje svoj avgustovski PMI, a ekonomisti očekuju očitavanje od 55,5.

4. Nestabilnost berze

Američke akcije završile su nedelju u padu u petak, pošto su rani dobici na pozadini izveštaja o platnim spiskovima koji nisu poljoprivredna preduzeća bili zasjenjeni zabrinutošću zbog evropske energetske krize.

Porast stope nezaposlenosti u SAD ublažio je zabrinutost zbog mogućnosti agresivnog povećanja stope Fed-a, ali su tržišta izbrisala dobitke na vesti o poslednjem zatvaranju gasovoda Severni tok.

Sva tri glavna indeksa objavila su treći uzastopni nedeljni gubitak, sa Dow-om za 2,99%, S&P 500 za 3,29%, a Nasdaq-om za 4,21%.

Nenaslovljeni dizajn 62
Pet stvari koje treba pratiti ove nedelje 2

Letnji skup na berzama pogodio je posle Pauelovog govora koji je zvučao jastrebovski u Džekson Holu, gde je upozorio da bi borba Fed-a protiv inflacije mogla da dovede do ekonomskog bola.

Izgleda da će volatilnost ostati povišena kada se trgovci vrate nakon dugog vikenda na Praznik rada u utorak, a investitori preusmjeravaju svoju pažnju na podatke o inflaciji u SAD-u koji treba da budu dostavljeni sredinom mjeseca, posljednji dio glavnih ekonomskih podataka prije sastanka Fed-a u septembru.

5. Sastanak OPEC+

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, trebalo bi da se sastanu u ponedeljak, a trgovci energentima će obratiti veliku pažnju nakon što je Saudijska Arabija nedavno ukazala na mogućnost smanjenja proizvodnje.

Rastući troškovi energije ove godine su mučili globalne ekonomije jer je ruska operacija u Ukrajini pogoršala zabrinutost u pogledu snabdevanja.

Cene nafte su se smanjile tokom leta usred neizvesnosti u pogledu izgleda tražnje usled kineskog suzbijanja COVID-19 i pošto su centralne banke širom sveta povećale kamatne stope da bi se borile protiv rastuće inflacije, opterećujući globalne ekonomske izglede.

OPEC+ je prošle nedelje revidirao tržišne bilance za ovu godinu i sada vidi da potražnja zaostaje za snabdevanjem za 400.000 barela dnevno, u odnosu na 900.000 barela dnevno predviđenih ranije.
Grupa proizvođača očekuje tržišni deficit od 300.000 bpd u osnovnom slučaju za 2023.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter