Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Pfizer je potpisao novi ugovor o vakcini protiv COVID-a vredan 3,2 milijarde dolara sa vladom SAD

Ugovor vredan 3,2 milijarde dolara za 105 miliona doza vakcine protiv COVID-19 potpisali su Pfizer Inc. i partner BioNTech SE, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.
Vakcina bi mogla da počne da se isporučuje kasnije ovog leta.

Prema Pfizeru, sporazum uključuje obezbeđivanje modifikovane vakcine prilagođene Omikronu, koja podleže regulatornom odobrenju.

Za borbu protiv sorte Omikron koja je pretekla populaciju prošle zime, farmaceutske kompanije su radile na vakcinaciji.

U poređenju sa 19,50 dolara po dozi koje je američka vlada platila u početnom ugovoru kompanije Pfizer, prosečna cena po dozi prema novom sporazumu je preko 30 dolara, što je povećanje od više od 50%.

Dok su bočice sa jednom dozom skuplje za proizvodnju, one eliminišu gubitak ostataka injekcija iz otvorenih bočica. Neke od vakcina namenjenih odraslim osobama koje su uključene u ugovor biće u ovim bočicama.

U saopštenju, zvaničnik američke zdravstvene i socijalne službe (HHS) Dawn O’Connell je rekao: “Radujemo se što ćemo preuzeti ove nove vakcine specifične za varijante i raditi sa državnim i lokalnim zdravstvenim odeljenjima, apotekama, zdravstvenim radnicima, federalno kvalifikovanim zdravstvenim radnicima. centrima i drugim partnerima da ih ove jeseni učine dostupnim u zajednicama širom zemlje.”

Kako bi se pozabavili novijim sojevima koronavirusa koji cirkulišu, savetnici američke Uprave za hranu i lekove u utorak su predložili da se promeni dizajn doza za povećanje doze COVID-19 za ovu jesen.

Firme su navele da američka vlada ima izbor da kupi do 195 miliona dodatnih pilula, povećavajući ukupan broj mogućih doza na 300 miliona.

Novi sporazum bi trebalo da poveća prodaju vakcina u 2022. za BioNTech i Pfizer, koji dele zaradu od doza. Očekuje se da će vakcina protiv COVID-19 ove godine prodati 32 milijarde dolara, navodi Pfizer.
U proseku, analitičari očekuju da će snimci generisati 33,6 milijardi dolara prihoda u 2022.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je američka vlada dala oko 450 miliona doza vakcine Pfizer/BioNTech širom zemlje otkako je prvobitno odobrena u decembru 2020.
Od tih doza, više od 350 miliona je dato.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter