POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pfizer vidi potencijalni prihod od mRNA vakcina od 10 do 15 milijardi dolara do 2030.

Kompanija Pfizer Inc saopštila je u ponedeljak da bi godišnji prihod od svog portfelja mRNA vakcina mogao da dostigne 10 do 15 milijardi dolara do 2030. godine, ublažavajući strah od oštrog udara na njenu gornju liniju usled očekivanog pada potražnje za vakcinom protiv COVID-a i isteka patenata.

Akcije kompanije sa sedištem u Njujorku porasle su za skoro 2% na 52,59 dolara tokom popodnevne trgovine i pomogle su da se američki berzanski indeksi povećaju.

Očekuje se da će prihod kompanije ove godine premašiti 100 milijardi dolara – više nego udvostručiti nivo pre pandemije – uz pomoć velike potražnje za vakcinom protiv COVID-19 i oralnim tretmanom Paklovid.

U novembru, Pfizer je povećao svoju prognozu prodaje vakcine protiv COVID-19 za 2022. za 2 milijarde dolara na 34 milijarde dolara.

Međutim, očekuje se da će prodaja vezana za COVID-19 naglo pasti u narednih nekoliko godina, a Pfizer se takođe suočava sa gubitkom patentne zaštite za neke lekove koji se dobro prodaju nakon 2025. godine, kao što su Ibrance za lečenje raka i lek za artritis Kseljanz.

Pfizer očekuje da će izgubiti 17 milijardi dolara godišnje prodaje između 2025. i 2030. zbog isteka patenta, rekla je glavna komercijalna direktorka Angela Hvang u prezentaciji za investitore, gde je kompanija dala očekivanja prihoda za svoje lekove i vakcine.

Kompanija je uložila velika sredstva u svoj mRNA cevovod i rekla je da proizvodni kapacitet za Comirnati, njenu vakcinu protiv COVID-19 razvijenu sa nemačkim partnerom BioNTech SE, ostavlja je u jedinstvenom položaju za isporuku drugih snimaka mRNA na globalnom nivou.

Analitičari očekuju da će prihodi od vakcine protiv COVID-19 naglo pasti počevši od 2023. i da će prodaja Pfizerovog Comirnatija biti oko 6,7 milijardi dolara u 2027. godini, navodi Refinitiv.

Pfizer nije dao analizu očekivanja prodaje od različite mRNA vakcine, ali je rekao da bi prodaja kandidata za vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), koja će biti lansirana 2023. godine, mogla da dostigne vrhunac 2027. i dostiže više od 2 milijarde dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter