Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Platni spiskovi; Tviter prodaja nezavršena; Akcije nesigurne; Pokušaji zapada da limitiraju cene Ruske nafte

SAD su objavile svoj zvanični izveštaj o tržištu rada za jun, nekoliko sati nakon što su dva vodeća zvaničnika Federalnih rezervi udarila u bubanj za još jedno povećanje kamatnih stopa za 75 baznih poena. Tviter pada na novi izveštaj o tome da se Elon Mask izvukao iz svog skupog ugovora. Napori Sjedinjenih Država da prilagode tržište nafte svojoj volji pojačavaju se posetom Dženet Jelen Aziji.

Platni spiskovi dospevaju, Bullard traži još 75 baznih poena u julu

Ministarstvo rada će objaviti koliko je radnih mesta američka privreda otvorila u junu, u onome što obećava da će biti ključni trenutak za sledeći mesec.

Sve što je manje od naglog usporavanja zapošljavanja verovatno će umanjiti očekivanja o još jednom povećanju američkih kamatnih stopa od 75 baznih poena od strane Federalnih rezervi na svom sledećem sastanku: dva zvaničnika sa pravom glasa u savetu za kreiranje politike – guverner Kris Voler i Sent Luis. Predsednik Fed-a Džejms Bulard – obojica su rekli da misle da je takav potez poželjan kasno u četvrtak.

Analitičari očekuju da će platni spiskovi koji se ne bave poljoprivredom narasti za 268.000, što bi predstavljalo najsporiji rast broja radnih mesta od novembra, ali još uvek daleko od bilo čega što bi signaliziralo recesiju. Takođe će biti zanimljivo svako dalje usporavanje rasta zarade. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati na 3,6%.

Tviter pada nakon VaPo izveštaja o Masku koji se približava povlačenju

Akcije Tvitera TWTR su pale u trgovanju nakon što je Washington Post objavio da je Elon Musk bliži povlačenju svoje ponude za kompaniju.

Maskov tim je prekinuo većinu diskusija oko finansiranja za 44 milijarde dolara, rekli su izvori Posta, uz obrazloženje da nije mogao da proveri podatke koje je Tviter poslao u vezi sa neželjenom poštom i lažnim nalozima.

Muskovi kritičari sumnjaju da koristi takve argumente kao način da se izvuče iz dogovora koji izgleda skupo jer je berza pod pritiskom ciklusa pooštravanja Fed-a. Tviter je uvek govorio da ne može tačno da kvantifikuje obim takvih naloga, zbog pravila o poverljivosti podataka i brzine kojom se mogu kreirati novi nalozi.

Deonice su postavljene da idu na gore, ali još uvek nesigurno

Američka tržišta akcija bi trebalo da se otvaraju oprezno više, ali su spremna za volatilnost.

Svi glavni indeksi Američke berze su se zatvorili u petak oko nule, što označava nesigurnost tržišta u kom smeru će da ide.

Osim izveštaja o radnim mestima, sve oči su uprte u devizno tržište, gde evro nastavlja da pada ka paritetu sa dolarom, a jen je ostao zapanjen ubistvom bivšeg premijera Šinza Abea.

Akcije koje će kasnije verovatno biti u fokusu uključuju Spirit Airlines SAVE, koji je ponovo odložio glasanje akcionara o konkurentskim ponudama za spajanje JetBlue JBLU i Frontier Group ULCC.

Nafta stabilna dok Jelen pokušava da proda rusku ideju o ograničenju cena

SAD pojačavaju svoje diplomatske napore da prilagode globalno tržište nafte svojoj volji. Sekretarka finansija Dženet Jelen leti u Aziju, sa ciljem da ubedi vlade Kine i Indije da ne potkopavaju zapadne planove da ograniče cenu ruske nafte.

Obe zemlje su povećale svoj uvoz iz Rusije pošto su je zapadne sankcije ostavile bez kupaca u Severnoj Americi i Evropi.

Napori dolaze uoči još važnije posete predsednika SAD Džoa Bajdena Saudijskoj Arabiji koja je zakazana za sledeću nedelju.

Fjučersi na američku sirovu naftu su bili stabilni na 102,72 dolara po barelu, dok su fjučersi na Brent porasli za 0,2% na 104,90 dolara po barelu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter