POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

PMI vozi euro dole, prodaja kuća u SAD, razgovori o Saudijskoj nafti – šta se kreće na tržištu

Dolar raste na novi maksimum kako evro ponovo slabi. Novi podaci o prodaji kuća za jul treba da budu dostupni, a Nil Kaškari iz Federalnih rezervi će govoriti nakon zatvaranja tržišta. Elon Musk želi da zna šta Džek Dorsi ima u dosijeu o neželjenim porukama i botovima na Tviteru, kao i da cene sirove nafte rastu nakon što je ministar Saudijske Arabije upozorio na smanjenje snabdevanja kako bi zaustavio ono što on vidi kao neopravdanu slabost na fjučers tržištima. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u utorak, 23. avgusta.

  1. Evro dostigao novi 20-godišnji minimum pošto PMI ukazuju na recesiju

Dolar je popeo na novi 20-godišnji maksimum pošto je evro ponovo pao sa izgledom da će recesija izazvana energijom u drugoj polovini godine biti sve veća.

Evro je pao na samo 0,9902 dolara pre nego što je smanjio gubitke, nakon cifara koje sugerišu da se ključni nemački proizvodni sektor održao bolje nego što se očekivalo u avgustu, jer su se uska grla u lancu snabdevanja smanjila.

Međutim, to nije sprečilo kompozitne indekse nabavke i Nemačke i Francuske da skliznu na teritoriju smanjenja. S&P-ov proizvodni PMI za Japan takođe je pao na najniži nivo od februara 2021.

  1. Rok za pregled prodaja novih kuća u SAD; Kashkari iz Feda će imati govor

Snaga dolara u mnogome duguje bledenju nade Federalnih rezervi u zaokret u monetarnoj politici. Umesto toga, rastu očekivanja da će predsednik Džerom Pauel iskoristiti svoj glavni govor u Džekson Holu u petak kako bi preneo poruku da će Fed nastaviti da pooštrava politiku.

Ako se neko od Pauelovih kolega oseća neslaganjem dok ekonomija pokazuje znake hlađenja, to će verovatno biti Neel Kashkari, šef Mineapolis Fed-a, jedan od članova Fed-ovog odbora za kreiranje politike. On treba da govori danas.

Najnovije ažuriranje Redbook Research-a o ekonomiji i podacima o prodaji novih kuća za jul treba da budu takodje danas.

  1. Akcije idu gore dole

Očekuje se da će se Američke berze otvoriti sa slabim skokom, nakon što su u ponedeljak pretrpele najveći dnevni gubitak u poslednjih osam nedelja.

Osećanju ne pomaže ni oštar rez u smernicama Zoom posle zatvaranja u četvrtak koji je razotkrio obim njegove borbe da prevaziđe osnovnu ponudu video konferencija.

Medtronic je veliko ime koje izveštava o zaradi pre otvaranja, dok Intuit posle zvona. Kineska kompanija za e-trgovinu JD.com takođe treba da prijavi rezultate.

elon musk 7159200 1280
PMI vozi euro dole, prodaja kuća u SAD, razgovori o Saudijskoj nafti – šta se kreće na tržištu 2
  1. Musk poziva dokumente od Dorseija da podstakne borbu na Tviteru

Elon Musk je zatražio dokumente od osnivača Tvitera i bivšeg izvršnog direktora Džeka Dorsija, sa ciljem da potkrepi svoje argumente o neželjenoj e-pošti i korisnicima botova ove kompanije dok pokušava da se odbrani od pokušaja Tvitera da ga natera da ga kupi.

Tviter je tužio Maska jer nije nastavio sa svojom obavezujućom ponudom za preuzimanje ranije tokom leta, dok je Musk podneo protivtužbu, tvrdeći da je Tviter pokazao informacije o nalozima za neželjenu poštu.

Pre toga, Musk je računao na podršku Dorsija i drugih koji će mu pomoći da preuzme kompaniju, ohrabren Dorsijevim podržavajućim (ali neobavezujućim) komentarima na društvenim medijima. Međutim, Dorsi bi mogao da ostvari oko milijardu dolara od prodaje svog udela u kompaniji Musku.

Petodnevno suđenje trebalo bi da počne 17. oktobra.

  1. Nafta raste dok saudijski ministar preti smanjenjem snabdevanja; dok gas nastavlja svoj porast

Cene sirove nafte su skočile nakon što je ministar nafte Saudijske Arabije pokušao da podigne tržište uz upozorenja o mogućem smanjenju proizvodnje.

Princ Abdulaziz bin Salman je rekao da cene fjučersa, koje su pale preko 25% sa svojih vrhunaca ranije tokom leta, ne odražavaju tesnost fizičkog tržišta i da grupa proizvođača OPEK+ može da prekine snabdevanje da bi prekinuli to ‘isključivanje’. Nedeljni podaci o inventaru Američkog instituta za naftu dolaze u 16:30 ET kao i obično.

Fjučersi prirodnog gasa su nastavili da guraju do novih 14-godišnjih maksimuma jer je potražnja iz Evrope uoči nadolazeće zime držala tržište atlantskog LNG-a.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter