POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Porsche potvrđuje prognozu o 10.7% višem operativnom profitu u prvom polugodištu

Porsche AG je u sredu izvestio o porastu operativnog profita od 10.7% na 3.85 milijardi evra ($4.25 milijardi) u prvom polugodištu i potvrdio svoju prognozu za drugo polugodište uprkos “napetom” globalnom ekonomskom stanju.

Proizvođač luksuznih automobila je zabeležio skok prihoda od 14% na 20.43 milijardi evra uz 14.7% veći broj isporuka, što ukazuje na oporavak nakon prošlogodišnjeg pada proizvodnje izazvanog delimično zaključavanjem u Kini.

Kompanija se suočavala sa većim troškovima u odnosu na prošlu godinu, delimično zbog promocije Porsche Cayenne i digitalizacije svojih operacija, ali je održala prihode kroz dosledno određivanje cena pri rastu prodaje, navodi se.

U maju je najavila povećanje cena za 4-8% u Evropi i SAD-u u drugom polugodištu kako bi se borila sa većim troškovima koji su opterećivali prihode u prvom tromesečju.

Njen operativni profit u drugom tromesečju iznosio je 19.5%, ali je za celo prvo polugodište bio 18.9%, ispod prošlogodišnjih 19.4%.

“Globalna ekonomska situacija ostaje napeta”, navodi se u saopštenju kompanije Porsche, pri čemu se ističu izazovi u vezi sa obezbeđivanjem delova, opštim rastom troškova i geopolitičkim tenzijama.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter