POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

“Postoji jedan ogromni balon koji čeka da pukne 2024. godine…”

Analitičari u Societe Generale su predstavili svoju prognozu za finansijska tržišta u 2024. godini.

Napomenuli su da je 2023. obeležila dva glavna makro iznenađenja: recesija u SAD nije se dogodila i Kina nije ostvarila snažan oporavak uprkos popuštanju mera u vezi sa Kovidom.

Postavlja se pitanje: kako će investitori pozicionirati svoje portfolije za 2024.?

“Za mene, postoji jedan ogroman balon koji čeka da pukne 2024. godine”, napisali su analitičari u svojoj analizi.

Odlazeća godina bila je obeležena dolaskom ChatGPT-a, što je dovelo do ogromnog “straha od propuštanja” (FOMO) uzleta. Analitičari primećuju da čak ni skokovi prinosa na obveznice iznad 5% nisu uspeli da obuzdaju entuzijazam za veštačkom inteligencijom. Izuzetna izvedba američkih tehnoloških akcija bila je naročito vođena “Velikom sedmorkom”.

Na kraju 2023. godine, težina američkog tehnološkog sektora u širem indeksu tržišta iznosi isto kao i tokom kratkog perioda euforije u leto 2000. godine, vremena koje se povezuje sa balonom dot-coma.

“Aktuelna premija od 7 puta u IT sektoru je najveća ikada zabeležena, osim tokom ludila balona Nasdaq-a 2000. godine”, ističu analitičari.

I dok većina stratega sa Vol Strita, uključujući one u Citi i Goldman Sachs, vidi više prostora za dalje izdvajanje tehnoloških akcija, analitičari u Societe Generale pripadaju grupi opreznijih analitičara.

“Razumem sve argumente o održivosti trenutne situacije. Čak neke od njih smatram verodostojnim. Ali znate šta, bavim se ovim poslom 40 godina i sve sam to već čuo.”

“Dakle, ako moram upozoriti na jedan seizmički šok za 2024. koji bi uzdrmao investitore do srži, to nije da li će ili neće SAD ili Kina upasti u recesiju ili da li će inflacija i kamatne stope biti malo više ili manje od očekivanog.”

“Ne, najveće iznenađenje koje bi moglo poslati talas šoka kroz portfolia je pucanje balona tržišne kapitalizacije IT sektora u SAD-u, što bi gurnulo celo američko tržište u pad”, naveli su.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter