Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Povel u kongresu; Strah od recesije; Evropske akcije u padu; Britanska inflacija najveća u 40 godina

Globalni rast na berzama brzo je naišao na poznati obrazac nove rasprodaje, jer su strahovi od recesije ponovo preuzeli prednost.

Azijske i evropske akcije su potonule preko noći, a obveznice su ojačale, a Evropska tržišta su bila lošija jer je Međunarodna agencija za energetiku upozorila regionalne lidere da se pripreme za potpuni prekid isporuke ruskog gasa.

Međutim, globalno raspoloženje je postalo negativno, čemu je pomogla inflacija u Velikoj Britaniji koja je u maju dostigla novi 40-godišnji maksimum, i dalje je povišena uprkos tome što je Banka Engleske prošle nedelje po peti put podigla kamatne stope.
Inflacija u Velikoj Britaniji je u maju porasla na još jedan najviši nivo od 4 decenije od 9,1%, pošto su cene hrane i energije nastavile da uzimaju velike zalogaje iz raspoloživog prihoda potrošača. Bazna inflacija je premašila očekivanja.

Investitori će tražiti dalje naznake o tome da li je još jedno povećanje stope od 75 baznih poena na planu na julskom sastanku Fed-a, usred neizvesnosti da li će agresivno monetarno pooštravanje u cilju borbe protiv povišenog nivoa inflacije primorati ekonomiju SAD, glavnog pokretača svetskog rasta, u recesiju.

Cene nafte su pale u sredu pošto su trgovci zabrinuti zbog ekonomskog usporavanja u SAD, najvećem potrošaču sirove nafte na svetu, uoči nastupa predsedavajućeg Fed-a Džeroma Pauela pred Kongresom u sredu.

Tržište takođe utiče na pritisak Bajdenove administracije da smanji rastuće cene goriva, što je pitanje koje brzo postaje politički problem uoči izbora na sredini mandata.

Očekuje se da će predsednik Džo Bajden u sredu zatražiti privremenu suspenziju federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter