POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Poznata IPO valuacija za Porsche

Akcije Porsche Automobil Holding SE porasle su na ranom evropskom trgovanju u ponedeljak nakon što je Volkswagen AG ciljao procenu brenda sportskih automobila Porsche AG od čak 75 milijardi evra u svojoj planiranoj inicijalnoj javnoj ponudi.

VW, nemački gigant za proizvodnju automobila u kome je Porsche SE – investiciona ruka moćnih porodica Porsche-Piech – koji su ujedno i glavni deoničari, rekao je da će preferencijalne akcije u Porsche AG biti po ceni od 76,50 do 82,50 evra, što bi mu dalo vrednost od između 70 milijardi evra i 75 milijardi evra.

Procena je u sredini od 60 do 90 milijardi evra koje su analitičari izneli uoči delimične flotacije Porsche AG koja je zakazana za 29. septembar.

IPO bi zaradio 8,7 milijardi evra – 9,4 milijarde evra za VW, navodi se u saopštenju kompanije.
Matična firma Porsche AG-a rekla je da će iskoristiti ova sredstva za isplatu posebne jednokratne dividende, dok će sav preostali novac biti korišćen u dugoročnom prelasku na vozila na baterije.

Nekoliko pristalica već je iznelo svoje namere da otkupe oko 3,8 milijardi evra akcija u Poršeu AG, uključujući državne fondove Katara i Abu Dabija, kao i Norges banku i investicionu kompaniju T Rowe Price.

U međuvremenu, porodice Porsche-Piech će kupiti 25% plus jednu dodatnu običnu akciju u Porsche AG uz premiju od 7,5% u odnosu na cenu vlasništva koja će biti dostupna široj javnosti.
Ulog bi takođe došao sa pravom glasa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter