POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Princ Saudijske Arabije razmatra investicioni fond od 80 milijardi dolara za vodeći megaprojekat ‘Neom’

Sa investicionim planovima za kompanije koje su zainteresovane za rad tamo, Saudijska Arabija je spremna da izdvoji 300 milijardi rijala (80 milijardi dolara) za Neom Investment Fund, vodeći megaprojekat prestolonaslednika.

Prema rečima Mohameda bin Salmana, prestolonaslednika Saudijske Arabije, Neom Investment Fund bi mogao da poraste na 400 milijardi rijala.
Princ Mohamed je razgovarao sa novinarima o specifičnostima načina na koji namerava da finansira Neom, koji se smatra jednim od najvećih i najizazovnijih građevinskih projekata na svetu.

Osim što je izložio svoje ciljeve, princ Mohamed je naveo da će prva faza projekta, koja traje do 2030. godine, koštati 1,2 triliona rijala, pri čemu će državni fond kraljevstva pokrivati otprilike polovinu tog iznosa.

Dok će saudijska vlada želeti da prikupi dodatnih 600 milijardi rijala od privatnih investitora kako u zemlji tako i u inostranstvu, kao i drugih regionalnih državnih fondova. Prema rečima princa Mohameda, saudijska berza uskoro bi mogla videti inicijalnu javnu ponudu samog Neoma.

Očekuje se da će Neomova inicijalna javna ponuda biti održana oko 2024. godine i mogla bi povećati veličinu tržišta u Saudijskoj Arabiji za više od 1 bilion rijala.

Princ Muhamed je ranije otkrio Neoma i njegove težnje da razvije region visoke tehnologije na pustinjskoj ravnici veličine Belgije.
Princ ga je promovisao kao poligon za testiranje najsavremenijih tehnologija koje mogu da transformišu urbani život u nastojanju da privuče strane investicije i diversifikuje ekonomiju Saudijske Arabije koja zavisi od nafte.

Međutim, Neom je bio pogođen neuspesima čak i nakon 5 godina, jer mnogi proističu iz poteškoća u sprovođenju prinčevih velikih i stalno promenljivih ideja.

Izvor: Mint

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter