POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Profit kompanije Shell za 2023. godinu pao je za 30% na 28 milijardi dolara

Shell je u četvrtak izvestio o dobiti od 28 milijardi dolara za 2023. godinu, što je pad od 30% u odnosu na prethodnu rekordnu godinu, usled smanjenja cena nafte i gasa. Ipak, kompanija je povećala dividendu za 4% i produžila otkup sopstvenih akcija.

Shell je objavio da su prilagođeni prihodi u četvrtom kvartalu, što predstavlja definiciju neto profita, iznosili 7,3 milijarde dolara, što je iznad očekivanja analitičara od 6 milijardi dolara, ali manje u poređenju sa rekordnih 9,8 milijardi dolara iz prethodne godine.

Snažni rezultati trgovine tečnim prirodnim gasom (LNG) u četvrtom kvartalu pomogli su da se nadoknadi slabiji rezultat u rafinerijama i trgovini naftom.

Shell je povećao dividendu za 4% u odnosu na prethodni kvartal, na 0,344 dolara po akciji, što predstavlja povećanje od 20% na godišnjem nivou. Ovo je sedmo povećanje od historijskog smanjenja dividende tokom pandemije COVID-19.

Britanska kompanija takođe je najavila otkup dodatnih 3,5 milijardi dolara svojih akcija u naredna tri meseca, sličnom brzinom kao i prethodna tri meseca.

Distribucije akcija u 2023. godini iznosile su skoro 23 milijarde dolara, što čini više od 10% ukupne vrednosti Shell-a i preko 40% njenog novčanog toka od operacija.

“Izlazimo iz 2023. godine nastavljajući da pojednostavljamo našu organizaciju sa fokusom na pružanje više vrednosti uz manje emisija”, rekao je izvršni direktor Wael Sawan.

Međutim, u zabrinjavajućem znaku za kompaniju, slobodni novčani tok (ili višak novca nakon investicija) kompanije Shell pao je na 7 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, najniže u 2023. godini i manje od polovine prethodne godine kada je iznosio 15,5 milijardi dolara.

Shell je prva velika energetska kompanija koja je izvestila o rezultatima za punu 2023. godinu. Exxon Mobil i Chevron će izveštavati u petak, dok BP i Total Energies izveštavaju naredne nedelje.

Akcije kompanije Shell su nadmašile konkurente tokom protekle godine, rastući preko 8%.

Sawan, koji je preuzeo kormilo u januaru 2023. godine, obećao je preuređenje strategije kompanije kako bi se fokusirala na projekte sa višim maržama, stabilan izlazak nafte i rast proizvodnje prirodnog gasa.

Kao deo strategije, Shell je započeo smanjenje zaposlenih širom kompanije, uključujući i odeljenje za nisku emisiju, kako bi ostvario uštedu do 3 milijarde dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter