POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Puma očekuje lošiju profitabilnost u 2023.

Nemački proizvođač sportske odeće, Puma, u ​​sredu je dao prognozu operativnog profita za 2023. ispod prošlogodišnjeg nivoa, jer očekuje da će efekti kursnih razlika, viši troškovi transporta i sirovina ponovo uticati na profitabilnost.

Rastući troškovi materijala i transporta, kao i jači američki dolar, smanjenje zaliha i veći troškovi promocije izvršili su pritisak na marže u sektoru sportske opreme.

Kompanija očekuje operativni profit (EBIT) u rasponu od 590 miliona do 670 miliona evra (626 miliona do 711 miliona dolara) ove godine, sa rastom prodaje prilagođene valuti u visokom jednocifrenom procentu.

Prema podacima Refinitiv Eikon-a, prijavljena je dobit od 641 milion evra za 2022. godinu, što je povećanje sa 557 miliona godinu dana ranije, ali nešto ispod 644 miliona evra koje su očekivali analitičari.

Bruto profitna marža smanjena je za 420 baznih poena na 44% u četvrtom kvartalu, saopštila je kompanija, navodeći povećanje promotivnih aktivnosti u celoj industriji zbog visokog nivoa zaliha na tržištu.

Akcije Pume pale su za 2,6% u ranoj trgovini na bezi u Frankfurtu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter