POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rasprodaja obveznica, Nike zarada, Porsche IPO – vesti dana

Rasprodaja globalnih obveznica je nastavljena, a dolar je ponovo porastao nakon oštrog rasta rizičnih sredstava u sredu. Shodno tome, akcije se otvaraju pod pritiskom. Nike i Micron će objaviti zaradu nakon zatvaranja, dok Porsche raste na svom debiju nakon što je svoju IPO odredio na vrhuncu svog ranga. U Velikoj Britaniji su funta, obveznice i akcije ponovo pale pošto je premijerka Liz Trus udvostručila svoju politiku smanjenja poreza, dok je u Nemačkoj inflacija nastavila da raste jer je početak zime doneo alarmantnije ekonomske vesti. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u četvrtak, 29. septembra.

  1. Nastavlja se rasprodaja tržišta obveznica

Rasprodaja na globalnim tržištima obveznica je nastavljena, a novi talas potražnje za sigurnim utočištem podigao je dolar nakon što je važnost hitne intervencije Banke Engleske u Velikoj Britaniji u sredu polako prihvaćena.

Prinosi na referentne 10-godišnje obveznice američkog trezora ponovo su porasli za 13 baznih poena na 3,84%, što je odustalo od velikog dela skupljanja kratkog pokrića u sredu. Prinos na dvogodišnje obveznice porastao je za 12 baznih poena na 4,22%. Indeks dolara je u međuvremenu porastao 0,6% na 113,62, što je još uvek udobno ispod maksimuma koje je objavio ranije ove nedelje.

Američko tržište mora da apsorbuje konačne podatke za drugi kvartal američkog BDP-a u 14:30, zajedno sa blagovremenijim nedeljnim zahtevima za nezaposlene, gde se ne očekuju velike promene u odnosu na prošlu nedelju. Govornici Federalnih rezervi uključuju Džejms Bulard iz Sent Luisa i Loretu Mester iz Klivlenda.

Izvan SAD, očekuje se još većeg povećanja kamatnih stopa centralne banke u Meksiku i Nigeriji, dok se očekuje da će Češka i Kenija ostati bez problema.

  1. Imovina UK ponovo klizi dok se Truss udvostručuje

Imovina Ujedinjenog Kraljevstva ponovo je počela da pada pošto je premijerka Liz Trus udvostručila svoju politiku nefinansiranih smanjenja poreza u seriji neubedljivih radio intervjua.

Njeni komentari su usledili dan nakon što se Banka Engleske obavezala da kupi 65 milijardi funti državnih obveznica Velike Britanije u nastojanju da garantuje likvidnost tržišta, nakon što je nagli porast prinosa Gilt-a tokom prošle nedelje pokrenuo masovnu prodaju penzionih fondova kako bi ispunili pozive na maržu. kamatni derivati. Sa strane ih je pratio snajperski udar Marka Karnija, bivšeg guvernera BoE, koji je optužio vladu da svojim planovima potkopava Banku i Kancelariju za budžetsku odgovornost.

Kupovina obveznica BoE rešava kratkoročni problem nestabilnosti tržišta, ali je u velikoj suprotnosti sa ostatkom njene monetarne politike. Pored povećanja kamatnih stopa, nameravala je da od oktobra počne da prodaje sopstveni portfolio državnih obveznica na tržištu. Preokrenuvši svoj kurs, dodatno otežava svoj zadatak obaranja inflacije.

nike 5041716 1280 1
Rasprodaja obveznica, Nike zarada, Porsche IPO - vesti dana 2
  1. Akcije opet dole; Nike, Micron zarada

Američka tržišta akcija će se kasnije otvoriti, vraćajući neke od dobitaka koje su ostvarili u sredu.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Tyson Foods nakon vesti o velikoj promeni menadžmenta. Nike i Micron izveštavaju nakon zatvaranja.

  1. Nemačka inflacija i dalje buja jer je prva eksplozija hladnog vremena izazvala uzbunu za gas

Ekonomski problemi u Evropi su se pogoršali. Četiri nemačka istraživačka instituta smanjila su svoje prognoze rasta za ovu godinu na 1,4%, sa 2,7% pre šest meseci, i sada očekuju da će najveća evropska privreda sledeće godine smanjiti 0,4%, umesto da raste za preko 3%.

Stvari bi mogle biti još gore: prema scenariju rizika hladne zime i nestašice gasa, instituti očekuju da će se nemački BDP smanjiti za 7,9% u 2023. i za 4,2% u 2024. Nije ni čudo što je državni regulator mreže pozvao domaćinstva da smanje njihova potrošnja za 20%, nakon što su Nemci posegnuli za termostatom kao odgovor na prvo hladnije vreme prošle nedelje.

Inflacija u Nemačkoj nastavlja da teče nesmanjenom dinamikom: brojke iz njenih najvećih država bile su iznad očekivanja i postavile su teren za glavnu cifru od preko 10% u septembru.

  1. Porsche IPO nudi nadu

Nemački proizvođač sportskih automobila Porsche porastao je za nekih 5% u početnim poslovima u Frankfurtu nakon što je svoju IPO stavio na najviši nivo marketinškog opsega, što ga čini najvećim povećanjem kapitala u Evropi – i jednim od najvećih u svetu – Do sada u ovoj godini.

IPO će prikupiti 19,5 milijardi evra (19 milijardi dolara) za pogon elektrifikacije svoje matične grupe Volksvagen, koja će i dalje imati kontrolni paket akcija. Grupu kao celinu vrednuje na 78 milijardi evra, što je više nego duplo od najbližeg rivala Ferarija.

To takođe stvara intrigantnu mogućnost arbitraže sa Folksvagenom u celini, čija je tržišna vrednost tek nešto veća od 81,5 milijardi evra. To implicira da tržište u osnovi ne pripisuje nikakvu vrednost celom ostatku VV-ovih operacija proizvodnje automobila.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter