POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Razlika između coin-a i tokena

Razlika između coin-a i tokena

Da bismo najlakše objasnili razliku između ova dva pojma, uzećemo prosti primer rešavanja ličnog transporta: možete kupiti svoj automobil i održavate ga(servisirate ga, menjate ulja, gume, delove generalno), dakle preuzmete odgovornost i baviti se njime, ili da iznajmite automobil, a jedino što treba da uradite je da plaćate rentu vlasniku vozila, čime biste ga koristili za svoje potrebe, bez da brinete o njegovom održavanju. U zavisnosti od stila života i životne situacije, možete odabrati jednu od dve opcije i svako za sebe treba da odredi koja mu više odgovara. Možda Vam se više sviđa finansijska isplativost prve opcije, a možda ste i ekstremno zauzeti pa Vam rasterećenje koje pruža druga opcija više odgovara.

Anologno ovome, možemo objasniti osnovnu razliku između coin-a i tokena. Analogno posedovanju automobila, coin poseduje svoj blockchain pomoću kojeg skladišti i prati svoje podatke, dok token koristi blockchain infrastrukturu nekog drugog coin-a, kako bi zadovoljio svoje potrebe na ovom polju. Kada napravite token, ne morate da iskodirate ceo blockchain i da brinete o njegovim validacijama, jednostavno možete platiti rentu za to!

Najbolji primer je Ethereum, to je blockchain koji skladišti svoje podatke i validira ih. Tim iza ovog blockchain-a godinama nalazi najbolje načine da unapredi ovu infrastrukturu, a da ona pritom bude maksimalno bezbedna. Svaki ERC20 token koristi Ethereum kao svoju mrežu. Primer ERC20 tokena je USDC, koji kao primenu ima da uvek drži vrednost jednaku Američkom Dolaru, a kreatori ovog tokena su se samo pobrinuli za taj mehanizam, dok su infrastrukturu uzeli od Ethereum-a.

Crypto.com Coin je primer tokena koji je svojim razvojem postao coin, tako što su njegovi developeri odlučili da kasnije razviju njegov lični blokchain.

Takođe, bitna stvar koju treba pomenuti je da određeni coin se može naći kao token na nekom drugom blokchain-u, dobar primer je slanje ETH-a preko Binance Smart Chain-a. Mi u ovom slucaju ne šaljemo ETH, već njegovu reprezentaciju u obliku BSC Tokena, koja naravno ima istu vrednost kao on, samo se nalazi na drugom blockchain-u. Radeći ovo na ovaj način, imamo prednost nižih fee-jeva slanjem preko BSC-a! Još jedan primer je Wrapped BTC, koji je reprezentacija Bitcoin-a na Ethereum blockchain-u, kao i mnogi drugi.

Must-Know Guide Before You Start Creating Your Own Cryptocurrency | by  Sunny Singh | Medium

Primeri tipova tokena:

NFT: Definitinvo su tema za sebe i o njoj možete pročitati na našem blog postu Budućnost umetnosti NFT – NON FUNGIBLE TOKENS.

Platformski tokeni: služe kao investicioni tokeni za platformu na blockchain-u. Na primer, Uniswap je decentralizovana mreža preko koje možemo da swap-ujemo Ethereum tokene za druge Ethereum tokene. Iako je decentralizovana aplikacija, ima svoj token koji se dodeljuje investitorima u platformu i uz koji daju obećanje da će držaoci ovog tokena u nekom trenutku moći da imaju glas u odlukama vezanim za promene u aplikaciji, kao i da potencijalno zarade od samih trade-ova na platformi(od fee-jeva). Rast same menjačnice bi trebalo da utiče i na rast cene ovog tokena.

Security tokeni: služe kao reprezentacija za nešto, na primer kupujete zlato, ali ne želite da držite samo zlato već njegovu reprezentaciju u vidu tokena. Razlog ovome bi mogao biti to što je mnogo teže hakovati Ethereum token nego upasti u nečiji stan, ali problem može da nastane ako vam neko da token, bez da ima pokriće za to u svojim rezervama, jer se dešava da se izdaju tokeni bez da se ima pokriće za njih(je li neko rekao Tether?!)

Transakcioni tokeni: služe kao brz, lak i jeftin način da se prebaci novac. Primer je xDai koji izvršava brze transakcije uz fee veličine $0.000021, ovo znači da za jedan dolar možemo okvirno 47000 transakcija da napravimo. 

Utility tokeni: ovi tokeni imaju konkretnu svrhu, npr Filecoin služi da smesti fajl na blokčejn.Governance tokeni: ovi tokeni dozvoljavaju držaocima da glasaju u donošenju odluka, npr. Uniswap bi mogao da postane governance token na Uniswap menjačnici gde bi holderi mogli npr. da glasaju da li će se fee podići sa 0.3% na 0.6. Više moći ima onaj koji drži više tokena, što malo remeti decentralizaciju autoriteta nad mrežom, ali to je sada druga tema…

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter