Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Recesija u SAD je neizbežna ukoliko FED ne uspe da iskontroliše svoju monetarnu politiku

Kad biste čuli priče na tržištima novca i kompanija u Americi, recesija severnoameričke nacije je neizbežna.

Dakle, ne suštinski.

Dok se opasnost od pada povećala kako je rast usporen, većina ekonomista tvrdi da je kontrakcija malo verovatna u bliskoj budućnosti, imajući u vidu kontinuiranu snagu tržišta uloga i stoga prilično 2 triliona dolara viška novca u bilansima upravljanja.

Dodatnu zabrinutost daje to što kontinuirano povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi progresivno grizu, a decenijama visoka inflacija jede novčani višak.

Bivši zvaničnik Fed-a i ekonomski stručnjak Dojče banke Piter Huper bio je među prvima koji su prognozirali recesiju, a procenat da će se desiti sledeće godine iznosi 70% plus. Uspeh će se takođe oslanjati na snage na suprotnoj strani rukovodstva centralne banke – u određenoj meri koju je stvorio sam predsednik Fed-a Džerom Pauel, usred šokova u lancu snabdevanja izazvanih pandemijom i ratom.

Recesija bi naizgled izbacila milione Američkih građana bez posla i izazvala još jednu veliku promaju na tržištu hartija od vrednosti. To bi zajedno moglo postaviti problem za predsednika Džoa Bajdena, dok demokrate su na začelju u odbrambenom stavu generalne skupštine na novembarskim izborima na sredini mandata.

Bajdenov stav

Bajden je u petak signalizirao najnoviji znak snage na tržištu rada, dok je priznao da će izgleda biti zasenjen bolnom inflacijom.

Pukotine počinje da se pokazuju u privredi koja se povlači sa stope koja je prošle godine dostigla najbolju od 1984. Tržište nekretnina klecaju pod uticajem ogromnog skoka hipotekarnih stopa koje je napravio Fed, a prodaja novih stanova naglo pada, najviše u poslednjih 9 godina.

Tehnološke korporacije koje su napredovale tokom vrhunca pandemije, su počele otpuštati radnike.
A lanci kao Valmart i Target skraćuju svoje prognoze zarade dok se bore sa rastućim cenama.
To je zvono za uzbunu na Volstritu. Berzanski indeks Nasdaq se povijao u medveđe tržište, dok su se rasponi obveznica proširili, pa pokazuju rastući rizik od recesije.

I dok tržište nekretnina raste, nekolicina beneficira dok koristi prednosti precenjenih procena imovine. Dodatak je to što rastući broj zaposlenih ljudi širom privrede, sa izveštajem o poslovima koji pokazuje povećanje od 390.000 platnih spiskova je najbolji procenat zaposlenosti u proteklih 50 godina.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter