POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Renault postavlja ciljeve za jedinicu električnih vozila, kaže da je neće prodavati jeftino

Francuski proizvođač automobila Renault saopštio je u sredu da njegova jedinica električnih vozila Ampere, koju planira da uvrsti na tržište sledeće godine, prognozira prihode od 10 milijardi evra (10,8 milijardi dolara) do 2025. godine, da bi se više nego udvostručili na 25 milijardi evra do 2031. godine.

Grupa je postavila finansijske ciljeve za ovu jedinicu, uključujući očekivani prag rentabilnosti do 2025. godine i operativnu maržu od najmanje 10% od 2030. godine, pred investitorski dan gde se nadaju podršci za planiranu inicijalnu javnu ponudu koja je predviđena za proleće 2024. godine.

Plan je komplikovan usled sporijeg rasta potražnje za električnim vozilima, nestabilnih tržišta i povećane kineske konkurencije, pri čemu su izvori bliski dogovoru rekli Reutersu prošlog meseca da se čini da je željena procena vrednosti od 8 do 10 milijardi evra od strane izvršnog direktora Luke de Mea izgledala preambiciozno.

Finansijski direktor Thierry Pieton je rekao novinarima pre prezentacije da Renault neće jeftino prodati Ampere i da ima dovoljno novčanog toka da ga i dalje finansira ukoliko ne dobije željenu procenu za IPO.

“Nećemo je poklanjati”, rekao je.

Upitan da li bi Renault mogao odlučiti da podeli akcije Amperea postojećim akcionarima umesto da nastavi s IPO-om, rekao je: “Renault je uvek otvoren za druge opcije za Ampere, ali IPO je preferirana opcija”.

Izvori bliski ovom pitanju rekli su Reutersu prošlog meseca da je kompanija verovatno da neće sprovesti IPO ukoliko ukupna procena vrednosti Amperea padne ispod 7 milijardi evra.

Pieton je rekao da Renault ima za cilj da električna vozila prodaje po istoj ceni kao i vozila s unutrašnjim sagorevanjem pre konkurencije, pri čemu će manji modeli dostići paritet cena u naredne dve godine, a veći do 2027-28. godine.

“Želimo da demokratizujemo električna vozila u Evropi. Smanjićemo naše troškove kako bismo smanjili cene, istovremeno poboljšavajući naše marže”, dodao je.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter