Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Ruski Aeroflot će prikupiti do 3 milijarde dolara putem nove emisije akcija.

Ruska državna avio-kompanija Aeroflot ima za cilj da prikupi do 185,2 milijarde rubalja (3 milijarde dolara) od nove emisije akcija, uprkos tome što je pogođena zapadnim sankcijama koje su joj sprečile da leti na većini svojih ruta van zemlje.

Aeroflot, koji je pod kontrolom ruske vlade, saopštio je da je njegova godišnja skupština akcionara odobrila izdavanje 5,42 milijarde novih akcija, koje bi mogle da se kupe po ceni od 34,29 rubalja po komadu uz otvorenu pretplatu.

Za Aeroflot, koji je tek nedavno počeo da se oporavlja od dvogodišnje epidemije korona virusa, sankcije su značile nemogućnost nabavke komponenti aviona ili održavanja, uprkos tome što je vlada obećala da će dati 107 milijardi rubalja (1,83 milijarde dolara) pomoći.

Novac bi dolazio iz ruskog Fonda nacionalnog bogatstva (NVF), koji je stvoren da pomogne infrastrukturnim projektima velikih razmera na osnovu povrata novca, a istovremeno pokrije budžetski deficit.

Aeroflot u svom saopštenju od utorka nije precizirao koliki bi deo nove ponude akcija mogla da kupi država. Na zahtev Rojtersa za komentar nije odgovoreno od Aeroflota ili Ministarstva finansija Rusije.

Tokom pandemije, vlada je koristila NWF za kupovinu akcija Aeroflota za 80 milijardi rubalja.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter