POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rutanje obveznica podiže dolar, lek za Alhajcmer, gasna sabotažu – vesti dana

Dolar je nastavio da napreduje, dovodeći evro na najniži nivo u poslednjih 20 godina, a ofšor juan na najniži nivo svih vremena. Predsednik Fed-a Džerom Pauel dobija još jednu priliku da uveri ili dodatno zastraši tržišta nakon što je propustio svoju priliku u utorak. Funta je pala, pošto su vlasti bile pogođene u intervenciji oštrim ukorom vladinih planova za smanjenje poreza. Akcije Apple-a su pale na tržištu nakon izveštaja da odustaje od planiranog povećanja proizvodnje iPhone-a ove godine zbog slabe potražnje. Biogen ima novi lek za Alchajmerovu bolest koji deluje bolje od prethodnog. I Kremlj je šokiran – šokiran! – sugestijama da će sabotirati sopstvene gasovode, istog dana kada se sprema da prestane da isporučuje bilo kakav gas u Evropu. Dospevaju zalihe nafte u američkoj vladi, nakon oštrog porasta zaliha o kojem je u utorak izvestio privatni sektor. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u sredu, 28. septembra.

  1. Rastući prinosi u SAD dovode dolar do novih maksimuma; Pauelov govor

Dolar je skočio na novi maksimum kako je pritisak rastućih američkih kamatnih stopa na svetsku ekonomiju nastavio da raste.

Prinos na desetogodišnje trezorske zapise premašio je 4% po prvi put od 2010. godine, što je povučeno kratkim krajem tržišta obveznica gde dvogodišnji prinos sada daje 4,25%, odražavajući očekivanja da Federalne rezerve možda neće biti u mogućnosti da značajno smanji kamatne stope do 2024.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauelima govor dana, i verovatno će zaseniti svoje kolege Rafaela Bostika i Džejmsa Bularda, koji bi trebalo da govore ranije tokom dana.

Značajne žrtve na deviznom kursu uključuju evro, koji je potonuo na novi 20-godišnji minimum od 0,9538, ofšor juan, koji je pao na novi najniži nivo svih vremena, i sterling, koji je ponovo oslabio nakon što je Međunarodni monetarni fond razbio nova nefinansirana poreska davanja vlade Velike Britanije. Kasnije se oporavila pošto je Banka Engleske saopštila da će intervenisati kako bi osigurala uredne uslove na tržištu obveznica.

  1. Apple, dobavljači se sručuju na vesti o otkazanom povećanju proizvodnje

Akcije Apple pale su za 3,7% nakon što je Bloomberg objavio da je odustao od planova za povećanje proizvodnje iPhonea ove godine, nakon što se očekivani porast potražnje nije ostvario. Izveštaji ranije ove godine sugerisali su da kompanija očekuje da će proizvesti još 6 miliona jedinica svog vodećeg iPhone 14.

Najveći svetski trajni proizvod za potrošače nailazi na ograničenja pooštrenih budžeta, što dovodi u sumnju sposobnost kompanije Apple da izvrši značajan pomak naviše u prosečnim prodajnim cenama.

Zalihe dobavljača komponenti za iPhone, kao što su Qualcomm i STMicroelectronics, takođe su pale u pretprodaji.

whatsapp 2105015 1280
Rutanje obveznica podiže dolar, lek za Alhajcmer, gasna sabotažu – vesti dana 2
  1. Akcije neutralne; Biogenov novi lek za Alchajmerovu bolest ublažava razočaranje Apple-a

Akcije bi trebalo da se ponovo otvore mešano nakon sličnog dana u utorak, sa tekućim propadanjem obveznica i vestima iz Apple-a, koje imaju veliki uticaj na raspoloženje.

Jedna akcija koja oštro protivi trendu je Biogen nakon što su prvi značajni rezultati kliničkog ispitivanja njegovog najnovijeg leka za Alchajmerovu bolest pokazali da je značajno usporio napredovanje bolesti. Vijesti nude Biogenu šansu za iskupljenje nakon kontroverznog odobrenja njegovog posljednjeg lijeka za Alchajmerovu bolest Aduhelm.

  1. Kremlj odbija izveštaje o sabotaži gasovoda, ali Moskva priprema dalje rezove

Kremlj je odbacio kao „glupe“ nagoveštaje da Rusija stoji iza očigledne sabotaže gasovoda Severni tok ranije ove nedelje, što je praktično okončalo svaku šansu za nastavak direktnih isporuka gasa Nemačkoj, kao i stvorilo smrtonosnu opasnost za transport i ispuštanje gasa.

Švedski i danski seizmolozi su identifikovali dve odvojene eksplozije, svaka ekvivalentna 100 kilograma dinamita, što je navelo njihove vlade da zaključe da su cevi namerno napadnute. Obe zemlje su za incident okrivila Rusiju.

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su ove nedelje ne samo zbog tog napada, već i zbog najave Gasproma u utorak da bi mogao da prestane da plaća Ukrajini tranzit svog gasa, sve osim prekida isporuka gasa u EU kako počinje ključna zimska grejna sezona .

  1. Nafta je dostigla novi nizak nivo u 2022. na izgradnji zaliha; EIA podaci dospevaju

Cene sirove nafte su pale na novi najniži nivo iz 2022. godine prije nego što su se oporavile da bi malo porasle do 12:30, pošto je tržište procijenilo na smanjenje potražnje zbog globalnog ekonomskog usporavanja, kao i veće premije političkog rizika kao odgovor na znake sve većeg očaja u ruska vlada koristi svoje energetske resurse kao ekonomsko oružje.

Brojevi Američkog instituta za naftu pokazali su šokantno povećanje zaliha od 4 miliona barela, što sugeriše da američka tražnja usporava oštrije nego što se očekivalo.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter