Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

SAD poslovi; Zarade ostale jake u junu; Kamatne stope u fokusu

Američka ekonomija nastavila je da otvara radna mesta na impresivnom nivou u junu, što je olakšalo Federalnim rezervama da nastavi sa nizom agresivnih povećanja kamatnih stopa.

Nepoljoprivredna zaposlenost porasla je za 372.000 do sredine prošlog meseca, samo neznatno usporavanje sa revidiranih 384.000 u maju i znatno iznad predviđanja analitičara za povećanje od 268.000. Odeljenje je primetilo posebno snažan napredak u profesionalnim i poslovnim uslugama, slobodno vreme i gostoprimstvu i zdravstvenoj zaštiti.

Prosečna zarada po satu takođe je ostala jaka, sa rastom od 0,3% na mesečnom i 5,1% na godišnjem nivou, malo ispred očekivanja.

Brojevi dolaze manje od jednog dana nakon što su dva visoka zvaničnika Federalnih rezervi – guverner Kris Voler i predsednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard, obojica izrazili preferenciju za povećanje ciljnog raspona za Fed fondove za još 75 baznih poena ovog meseca.

„Ovaj izveštaj o poslu ne čini ništa da promeni put Fed-a“, rekao je Roberto Perli, šef istraživanja globalne politike u Piper Sandler i bivši ekonomista Fed-a. „Uprkos nedavnom jasnom usporavanju otvaranja novih radnih mesta i rasta plata, tržište rada je za sada u dobrom stanju. Ovo daje Fed-u pokriće da nastavi da se fokusira isključivo na smanjenje inflacije i da ostane jastrebov.”

„Nivo platnih spiskova koji se ne odnose na poljoprivredu bio je potpuno i potpuno u suprotnosti sa bilo čim što bi se moglo nazvati recesijom, kao što je zaista i dužina radnih sati“, rekao je glavni ekonomista UBS Global Vealth Management Pol Donovan u jutarnjoj belešci uoči otpuštanje.

Prosečan rad u nedelji u junu je ostao 34,5. Iako se taj broj smanjio sa najviše decenije tokom prošle godine, i dalje je u velikoj meri u skladu sa istorijskim prosecima. Stopa nezaposlenosti je u međuvremenu ostala na 3,6% radne snage četvrti mesec zaredom.

Brojke znače da je privatni sektor sada povratio sve neto izgubljene poslove koji su viđeni na početku pandemije. Nasuprot tome, zaposlenost u vladi je i dalje za oko 664.000 niža nego u februaru 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo rada.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter