POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Samsung ostvario najlošiji profit od 2009. godine

Kompanija Samsung Electronics saopštila je da smanjuje proizvodnju memorijskih čipova nakon što je prijavila najlošili profit od finansijske krize 2009. godine.

Operativni profit najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova pao je za više od 95% na 600 milijardi vona (450 miliona dolara) za tri meseca zaključno sa martom, i bio je ispod prosečne procene analitičara od 1,4 biliona vona. Prodaja je pala za 19% na 63 triliona vona.

Samsung je saopštio da će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova na „značajan nivo“, što je potez koji su konkurenti čekali nakon što je gomila zaliha ugrozila cene i profit.

Slaba globalna ekonomija smanjila je tražnju za tehnološkim proizvodima i memorijskim čipovima a to je samo jedan od razloga zbog kojih je Samsung prijavio pad profita od skoro 70% u poslednjem kvartalu 2022. Lošiji rezultati došli su i delimično usled ruskog rata protiv Ukrajine i visoke inflacije koji su uticali na sva tržišta. 

Samsung će uložiti 227 milijardi dolara u narednih 20 godina u izgradnju najveće svetske proizvodne baze poluprovodnika u blizini Seula u Južnoj Koreji.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter