Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Šanse za globalnu recesiju blizu 50% kaže Citigroup

Dok se centralne banke bore da podignu kamatne stope kako bi ugušile inflaciju koja je delimično podstaknuta posledicama rata u Ukrajini i izbijanja COVID-19, Citigroup predviđa verovatnoću recesije širom sveta od oko 50%.

Analizirajući očekivanu putanju globalnog rasta u narednih 18 meseci, analitičari Citigroup-a izjavili su u sredu da je recesija “sve opipljiviji rizik“ za ekonomiju.

Ukupna verovatnoća recesije se već približava 50%, dodaju analitičari, a istorija pokazuje da dezinflacija često ima značajne implikacije na rast.

Barclays je u četvrtak prokomentarisao trenutno stanje ekonomske neizvesnosti, navodeći da sada predviđa da će rast razvijene privrede pasti na 1% u 2023. i da bi evrozona mogla da doživi recesiju počevši od četvrtog kvartala ovog fiskalnog perioda. godine.

Kontinuirani pad prodaje novih kuća verovatno je znak stvari koje dolaze, prema brokerskoj kući. „U međuvremenu, američka ekonomija je spremna da udari glavom u Fed koji je, čini se, posvećen porastu daleko iznad neutralnog“, dodaje se.

Barclays predviđa nagli pad američkog ekonomskog rasta sa stope od 5,7% u 2021. godini na samo 1,1% u 2023.

Kako troškovi života rastu do rekordnih nivoa, neke centralne banke, uključujući Federalne rezerve SAD, agresivno su povećale stope zaduživanja.

Džerom Pauel, predsednik FED-a, izjavio je u sredu da je ta institucija posvećena stavljanju cena pod kontrolu, a ne da ima za cilj da pokrene recesiju.

Iako je verovatnoća globalne recesije porasla, Citigroup je naveo da su sva tri moguća ishoda – meko sletanje, rastuća inflacija i globalna recesija – verovatna i da ih treba pratiti, sa mekim sletanjem kao najverovatnijim ishodom.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter