POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Sem Bankman-Frid, osnivač FTX-a, uhapšen je na Bahamima

Sem Bankman-Frid, osnivač propale razmene kriptovaluta FTX, uhapšen je u ponedeljak na Bahamima nakon što su američki tužioci podneli krivičnu prijavu protiv njega, navodi se u saopštenju vlade Bahama.

Južni okrug Njujorka, koji istražuje Bankman-Frida i kolaps FTX-a i njegove sestrinske trgovačke firme Alameda, potvrdio je njegovo hapšenje na Tviteru.

„Ranije večeras, vlasti Bahama su uhapsile Semjuela Bankmana-Frida na zahtev američke vlade, na osnovu zapečaćene optužnice koju je podigao SDNY“, napisao je američki advokat Demijan Vilijams. „Očekujemo da ćemo ujutru krenuti u otkrivanje optužnice i tada ćemo imati više da kažemo.

Bankman-Frid je uhapšen bez incidenata u svom stambenom kompleksu nešto posle 18 sati po istočnom vremenu u ponedeljak u Nasauu, a trebalo bi da se pojavi pred sudom u utorak, navodi se u saopštenju kraljevskih bahamskih policijskih snaga.

Predstavnik pravnog tima Bankman-Frieda nije odmah odgovorio na zahtev CNN-a za komentar.

Ubrzo nakon što je SDNY potvrdio njegovo hapšenje, Komisija za hartije od vrednosti saopštila je da je odobrila odvojene optužbe u vezi sa Bankman-Fridovim „kršenjem zakona o hartijama od vrednosti“, koje će biti javno podnete u utorak.

Nejasno je koje optužbe čekaju Bankman-Frida, 30-godišnju kripto slavnu ličnost koja je postala parija preko noći prošlog meseca, pošto je njegova kompanija pretrpela krizu likvidnosti i podnela zahtev za bankrot, ostavljajući najmanje milion štediša nemogućim da pristupe svojim sredstvima.

Njujork tajms je, pozivajući se na osobu upoznatu sa ovim pitanjem, izvestio da optužbe protiv Bankman-Frida uključuju žičanu prevaru, zaveru za žičanu prevaru, prevaru sa hartijama od vrednosti, zaveru za prevaru sa hartijama od vrednosti i pranje novca.

Sporazum Sjedinjenih Država o ekstradiciji sa Bahamima dozvoljava američkim tužiocima da vrate optužene na američko tlo ako bi se optužbe smatrale kažnjivim zatvorom od najmanje godinu dana u obe jurisdikcije.

U četiri nedelje otkako je FTX podneo zahtev za bankrot, Bankman-Frid je pokušao da se predstavi kao pomalo nesrećni izvršni direktor koji je izašao preko skija, negirajući optužbe da je prevario klijente FTX-a.

„Nisam svesno počinio prevaru“, rekao je on za BBC tokom vikenda. „Nisam želeo da se bilo šta od ovoga desi. Sigurno nisam bio ni približno tako kompetentan koliko sam mislio da jesam.”

Bankman-Fried je trebalo da se u utorak pojavi virtuelno pred Komitetom za finansijske usluge američkog Predstavničkog doma, koji traži odgovore o tome kako se kompanija srušila, rikošetirajući kroz ekosistem digitalnih sredstava. Nekoliko kripto kompanija zaustavilo je poslovanje, zamrznulo račune klijenata i u nekim slučajevima i same podnelo zahtev za bankrot zbog izloženosti FTX-u.

Posle njegovog hapšenja, predstavnica Maksin Voters, predsednica komiteta, rekla je da Bankman-Frid više neće svedočiti prema rasporedu u utorak. Saslušanje je, međutim, trebalo da se nastavi, počevši od svedočenja novog generalnog direktora FTX-a, Džona Džej Reja III, koji je preuzeo dužnost Bankman-Frida 11. novembra i koji ima zadatak da ga vodi kroz proces stečaja.

Izvor: CNN Business

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter