PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Silver Lake podiže udeo u matičnoj kompaniji Mančester Sitija

Američka kompanija za privatni kapital Silver Lake povećala je svoj udeo u matičnoj kompaniji engleskog fudbalskog šampiona Mančester sitija, najnovije u nizu velikih klađenja na globalni sport.

Prema Fajnenšel tajmsu, grupa je kupila 4,1% udela u Citi Football Group od China Media Capital, čime je svoj udeo podigla na 14,1% i učinila je drugim najvećim akcionarom u grupi iza šeika Mansura bin Zajeda Al Nahian iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Udeo CMC-a sa sedištem u Šangaju je shodno tome pao na 8,2% i čini se da pada u obrazac postepenog povlačenja kineskih investitora iz trofejnih sredstava u sektoru zabave jer usporavanje domaće privrede vrši pritisak na finansije nekih.

CFG je u poslednje dve godine raširio svoje pipke nadaleko i širom sveta kroz svetski fudbal, koristeći prednosti problematičnih procena na koje su mnogi klubovi bili primorani pandemijom i gubitkom prihoda od ulaznica. U poslednje dve godine, CFG je dodao većinski udeo u italijanskom Palermu, belgijskom SK Lomelu i francuskom ESTAC Troau portfelju koji je već uključivao MLS franšizu Njujork Siti FC i druge klubove u Sičuanu, Kina, Jokohami i Melburnu, Australija.

FT nije dao nikakve detalje o proceni vrednosti posla.
Silver Lake je prvi put stekao udeo od 10% u CFG-u 2019. godine po vrednosti od 4,8 milijardi dolara.

Finansijski uticaj koji stoji iza Mančester Sitija transformisao je bogatstvo kluba koji je dugo u senci njegovog poznatijeg suseda, Mančester Junajteda.
Osvojio je pet titula engleske Premijer lige otkako je šeik Mansur prvi put uložio u nju, a takođe je i prvi lider u tekućoj sezoni Premijer lige. Citi je sada na vrhu Deloitte-ove godišnje rang liste po prihodu među svetskim fudbalskim klubovima.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter