Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Skok indexa DOW za 900 poena

Skok indexa DOW za 900 poena

Dow Jones Industrial Average skočio za 900 poena jer investitori veruju da Fed može usporiti inflaciju bez izazivanja recesije.

Deluje da se berza u sredu oporavila jer su akcije naglo skočile nakon što su Federalne rezerve podigle kamatne stope za pola procentnog poena, a predsednik Džerom Pauel ne želi  da postane još agresivniji u kampanji centralne banke za borbu protiv inflacije.

Tehonološki index Nasdaq Composite skočio je 3,19% na 12.964,86, do je Dow Jones Industrial Average porastao je za 932,27 poena, ili 2,81%, na 34.061,06 poena.
I S&P 500 je imao dobar dan, porast od 2,99% na 4.300,17.

Ovo je bio najbolji dan za indexe S&P 500 i DOW još od 2020.godine.

Centralna banka je saopštila da će u junu podići referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, odnosno 0,5 procentnih poena, i da će početi da smanjuje bilans stanja.

Iako je ovo najveće povećanje stope Fed-a od 2000. godine, investitori su očekivali taj potez.

Akcije su porasle nakon što je Pauel izjavio da centralna banka neće razmatrati agresivnije povećanje na budućim sednicama.

Jerome Powell, chairman of the U.S. Federal Reserve, speaks during a news conference following a Federal Open Market Committee (FOMC) meeting in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, June 19, 2019. The Federal Reserve indicated a readiness to cut interest rates for the first time in more than a decade to sustain a near-record U.S. economic expansion, citing uncertainties in their outlook. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

„Dakle, povećanje od 75 osnovnih poena nije nešto što komitet aktivno razmatra“, rekao je Pauel.

„Mislim, očekivanja su da ćemo videti da se inflacija, znate, izravnava.

Ta izjava je pomogla da se deo straha skine sa tržišta, rekao je Kim Forest, osnivač Bokeh Capitala.

Izgledalo je da investitori veruju Fed-u u borbi za poboljšanje američke ekonomije.

Akcije koje se smatraju ekonomskim liderima takođe su imale dobar dan na berzi.

Home Depot i Caterpillar, porasli su  za 3,4% i 4,2%.

Citigroup i JPMorgan Chase su ojačali za 4,3%, odnosno 3,3% kada gledamo akcije ovih kompanija.

Tokom svoje konferencije za novinare, Pauel je više puta izjavio da je inflacija „previsoka” i da će se na budućim sednicama razmotriti dodatna povećanja od 50 baznih poena.

Akcije su zabeležile značajan rast u celom svetu. Nakon saopštenja Fed-a, velike tehnološke akcije su naglo porasle, a Apple i Google, matična kompanija Alphabet, porasle su za više od 4%. Chevron je ojačao za 3,1% , dok je Exxon Mobil skočio za preko 4 odsto.

Starbucks i Airbnb, koji su već ranije tokom dana bili imali rast nakon kvartalnih izveštaja koji su bili bolji od očekivanog a porasli su za 9,8% i 7,7%..

Svih 30 DOW akcija su porasle, kao i neke špekulativne kompanije na tržištu. Docusign i Zoom Video su skočili za više od 5%.

Nakon sastanka Fed-a, analitičari sa Vol Strita sugerisali su da bi tržišta mogla da se oporave uprkos povećanju stope.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter