POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Skoro 55 miliona dolara vredni Bored Ape, CryptoPunks NFT rizikuju likvidaciju usred dužničke krize

Analitičari su podeljeni oko toga da li je potencijalni događaj likvidacije NFT prilika za kupovinu.

Mnogi vlasnici dragocenih Bored Ape Yacht Club (BAYC) i CryptoPunks nezamenljivih tokena (NFT), koji su ih koristili kao kolateral za podizanje kredita u Eteru (ETH), nisu uspeli da vrate svoje dugove.
Situacija bi mogla dovesti do prvog masovnog događaja likvidacije NFT sektora.

BAYC “spirala smrti” stiže?

DoubleQ, osnivač Web3 lansirne table Double Studio, kaže da bi servis za pozajmljivanje BendDAO mogao da likvidira do 55 miliona dolara NFT-a kako bi povratio svoje zajmove, strahujući da bi takozvani „faktor zdravlja“ ovih dugova mogao pasti ispod 1.

Posebno, najniža cena NFT kolekcije je važna u određivanju zdravstvenog faktora. BendDAO nudi 30%–40% minimalne cene NFT-a kao zajmove. Ali protokol prodaje NFT ako njegova minimalna cena padne suviše blizu pozajmljenog iznosa – prag likvidacije, kao što je objašnjeno u nastavku.

U međuvremenu, “flow price” BAYC-a je pala sa 153,7 ETH u maju na 69,69 ETH u avgustu – pad od skoro 55% za tri meseca.
Istovremeno, zdravstveni faktor od najmanje 20 kredita sa BAYC-om kao kolateralom pao je na 1,1 od 19. avgusta, pokazuju podaci BendDAO-a.

Zajmoprimci imaju rok od 48 sati da otplate zajam ili će njihov NFT kolateral biti likvidiran. Prema DoubleQ-u, ove likvidacije bi mogle da dovedu do „spirale smrti za BAYC ekosistem i NFT tržište u celini“, s obzirom na izloženost BendDAO-a drugim NFT projektima, uključujući CryptoPunks i Doodles.

„OpenSea volumen je na najnižoj tački ikada u poslednjih 12 meseci“, upozorio je analitičar, dodajući:

“Jednostavno nema dovoljno obima da se spasu ove likvidacije.. To je neizbežno.”

51d166f8 6571 46f0 8450 644289203ccd
BendDAO NFT distribucija holdinga. Izvor: doubleQ

Kupiti u padu ili ne?

Ipak, doubleQ veruje da bi predstojeća likvidacija BAYC-a mogla da ponudi priliku za kupovinu NFT-ova po nižim cenama.

S druge strane, Naimish Sanghvi, izvršni direktor indijske kripto vesti Coin Crunch, pita se da li bi bilo kupaca zbog nedostatka mogućnosti za arbitražu.

„Vaša ponuda mora da bude veća od 95% osnovne vrednosti i veća od iznosa duga“, objasnio je Sanghvi, napominjući da između ovih vrednosti nema mesta za zarađivanje novca od arbitraže.

„Aukcije ne počinju dok se ne da prva ponuda, tako da može biti nekoliko NFT-ova u limbu u datom trenutku ako su cene nepovoljne. A to bi trebalo da uplaši dobavljače likvidnosti.“

Ovaj scenario bi naveo BendDAO da čeka da zajmoprimci otplate svoje kredite — ili da sačeka ponovnu pojavu likvidatora nakon oporavka tržišta — da ublaži svoj „privremeni plutajući gubitak“.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter