POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Snažna potrošnja u SAD pokretala je ekonomiju u prvom kvartalu

Američka ekonomija je verovatno nastavila da raste solidno u prvom kvartalu, podstaknuta snažnom potrošnjom na početku godine. Međutim, izgleda da je zamah od tada znatno oslabio kako su se širili efekti viših kamatnih stopa.

Izveštaj o bruto domaćem proizvodu Ministarstva trgovine za prvi kvartal u četvrtak verovatno će pokazati da ekonomija nije ni blizu recesije. Ali, ekonomski pejzaž je sada znatno drugačiji. Uslovi kreditiranja su se pooštrili nakon nedavnih previranja na finansijskom tržištu, što je zajedno sa najbržim ciklusom povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi od 1980-ih povećalo rizik od recesije u drugoj polovini godine.

Nakon januarskog skoka, koji su ekonomisti pripisali neuobičajenim vremenskim uslovima i poteškoćama u prilagođavanju podataka sezonskim fluktuacijama, ekonomski izveštaji su poprimili slabiji ton, sa padom maloprodaje u februaru i martu.

Prema Rojtersovom istraživanju ekonomista, rast BDP-a je verovatno iznosio oko 2% na godišnjem nivou u poslednjem tromesečju nakon rasta od 2,6% u četvrtom kvartalu. Procene su se kretale od stope rasta od 0,4% do 3,3%.

Tempo rasta je i dalje iznad potencijala privrede, što podržava američku centralnu banku na putu povećanja kamatnih stopa za još 25 baznih poena sledeće nedelje. Fed je povećao referentnu kamatnu stopu za 475 baznih poena od prošlog marta sa skoro nule na sadašnji raspon od 4,75%-5,00%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter